Lawrence Hopman, Hopman Flower Farms:

"Waarom vieren we Valentijnsdag niet in augustus?

Ook al waren de verkopen voor Valentijnsdag 2021 erg goed in Canada en grote delen van de VS, de uitdaging lag toch in de leveringen en het weer. Waarom vieren we Valentijnsdag daarom niet in augustus? Volgens Lawrence Hopman van Hopman Flower Farms, een inkoopbureau voor bloemen, zorgt dit er niet alleen voor dat deze uitdagingen teniet worden gedaan, maar er zijn nog meer voordelen.


Klik hier voor een vergroting van de foto

Goede verkopen in Ontario, Canada
Hopman is gevestigd in Canada en hij bezocht op Valentijnsdag veel supermarkten in Ontario. Hij was verrast over wat hij zag. "Snijbloemen en planten waren op. Er waren alleen nog wat verse bloemen te vinden. De verkopen waren dus erg goed in dit gebied."

Slecht weer in delen van de VS
In de VS waren de verkopen niet zo goed in bepaalde gebieden vanwege het slechte weer, legt hij uit. "Mijn klanten in de noordwestelijke staten en in Texas en Oklahoma moesten hun winkels sluiten of consumenten bleven thuis door het slechte weer," vertelt hij.

Weinig aanbod
De vraag was hoog en de prijzen waren goed, maar de leveringen vormden een groot probleem dit jaar. "Veel telers die ik vertegenwoordig hadden niet voldoende materiaal en moesten bestellingen annuleren omdat ze niet aan iedereen konden leveren in de week voorafgaand aan Valentijnsdag. Veel kopers probeerden bevestigde bestellingen te verhogen, maar ook daar konden we geen gehoor aan geven. De kassen waren leeg, voor zowel snijbloemen als potplanten." Er zijn nog geen harde cijfers bekend, maar volgens Hopman lagen de boekingen en uiteindelijke bestellingen 12-15% boven het beschikbare aanbod. 

Valentijnsdag in augustus?
Het aanbod en het slechte weer zijn dit jaar de grootste uitdagingen geweest. Hopman denkt daarom dat er veel voordelen te behalen zijn als Valentijnsdag naar augustus wordt verplaatst. "Allereerst is de productie op zijn hoogst in de zomer. Het aanbod is beperkt en zal dat in de nabije toekomst ook blijven. Telers die niet hun eigen weefselculturen of stekjes vermeerderen zullen lijden onder de bewegingen op de markt. De enorme vraag leidt tot tekorten en de prijzen worden hoger."

Een ander voordeel is de betere kwaliteit. "De kwaliteit is op zijn hoogst in de zomer. Veel mensen in Noord-Amerika weten dit niet, omdat ze vaak alleen bloemen kopen tijdens feestdagen. Rondom Valentijnsdag is vaak minder leuk om iets te kopen omdat de consument wordt gedwongen om een hogere prijs te betalen en bloemen en planten zijn vaak niet op hun best. De voorraad wordt vaak weken van tevoren al aangelegd, waardoor de bloemen nog maar een beperkte houdbaarheid hebben. Valentijnsdag is niet goed voor onze sector. Veel consumenten vragen zichzelf ook af waarom ze bloemen zouden kopen tegen een te hoge prijs, die vervolgens maar heel kort goed blijven. In 496 na Christus heeft paus Gelasius aangekondigd dat 14 februari de dag was waarop Valentijnsdag gevierd zou worden. Misschien kan paus Franciscus ons helpen, een nieuw besluit hierover nemen en deze dag verplaatsen naar de zomer."

Daar zal uit voortvloeien dat er meer vraag naar snijbloemen zal ontstaan in een seizoen dat normaal gesproken als laagseizoen wordt beschouwd. "Normaal gesproken gaat de vraag naar snijbloemen omlaag in de zomer. Dit zou een enorme boost zijn voor producenten."

Voor meer informatie:
Hopman Flower Farms
Lawrence Hopman 
Email: lawrence@hopmanfarms.com 
https://hopmanfarms.com/    

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven