Jordy Botman, Kwekerij Baas

Miljoenen plantjes uniform geknipt en geschoren

Tholen - Onlangs heeft Kwekerij Baas uit Ens een nieuwe Venti V004 snoeimachine van Pack TTI in gebruik genomen. Met name in stekproductie is het zgn. scheren een steeds gebruikelijkere praktijk, maar om dit goed te doen, d.w.z. om grote partijen uniform te behandelen, is nog niet zo eenvoudig.

“Praktisch het hele assortiment perkgoed gaat er doorheen”, vertelt Jordy Botman, bij Baas verantwoordelijk voor de teeltplanning en inkoop. “Op die manier krijg je een betere vertakking op de plant en heeft de consument er meer tuinplezier van.”

Waar eerst een simpel grasmaaiertje of lijn met heggenschaar erboven volstond, werd het tijd voor een professionelere oplossing. “We zijn de laatste jaren in dit segment hard gegroeid: van 300 of 400 duizend onbewortelde stekken een jaar of 5 geleden naar 8, 9 of zelfs 10 miljoen stekken nu. De cirkelmaaier hakte er letterlijk in, wat de kwaliteit en de uniformiteit niet ten goede kwam. Mooi aan deze machine zijn de fijne mesjes, waarmee ieder plantje op gelijke hoogte wordt geknipt. Een sterke vacuümpomp trekt daarbij de takjes en blaadjes omhoog, zodat de plantjes in hun geheel gesnoeid worden.”

Ander voordeel van de vacuümpomp is dat deze het snoeiafval opzuigt, waardoor geen organisch materiaal in de trays achterblijft. Daarmee voorkomt de kweker schimmels, en daarmee ook weer de noodzaak hiertegen op te treden. Zo wordt de teelt schoner, hetgeen Kwekerij Baas en collega-telers vanzelfsprekend ambiëren.

Last but not least is het systeem mobiel. De machine kan worden opgehangen aan de aluminium buis waarlangs ook de spuit & irrigatieboom beweegt. Zo kun je er alle hoeken van de kas mee bereiken en hoeven planten zogezegd niet uit hun microklimaat gehaald te worden. Bovendien wil Baas de bezetting zo groot mogelijk houden en daarom is de loopruimte beperkt.

Met een machine is de kweker voorzien, hoewel het voor de piekweken, waarin wel 1 tot 1,5 miljoen plantjes geschoren moeten worden, ongetwijfeld nog aanpoten wordt. Met mogelijk een extra ploeg is daar volgens Jordy t.z.t. dan wel weer een mouw aan te passen.Voor meer informatie:
HortiHands by Pack TTI
Gildenweg 16
NL-3334 KC Zwijndrecht
E: info@packtti.com
www.hortihands.com

 


Kwekerij Baas
Enserweg 4
8307 PL Ens
0527 251 212
E: info@kwekerijbaas.nl
www.kwekerijabaas.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven