Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen toegang tot e-CertNL? Export naar VK niet mogelijk.

Als gevolg van de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk verandert het zakendoen met het VK drastisch. Per 1 april 2021 vereist het VK voor snijbloemen een fytosanitair certificaat (FC). Het aanvragen van deze certificaten kan alleen online via het aangiftesysteem e-CertNL. Het is noodzakelijk dat u toegang heeft tot dit systeem om ook vanaf 1 april snijbloemen te kunnen exporteren naar het VK.

Geen toegang tot e-CertNL? Export naar VK niet mogelijk.
De datum van 1 april 2021 komt snel dichterbij. Het VK eist voor zendingen snijbloemen vanaf die datum een fytosanitair certificaat. Dit document heeft u bovendien nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals. Indien u niet over een fytosanitair certificaat beschikt is export naar het VK niet mogelijk.

Aangifte doen in e-CertNL en registreren bij het KCB
Bent u nog niet bekend met e-CertNL? Zorg dan dat u op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL vindt u hier. Voor het werken met e-CertNL is het ook nodig dat u geregistreerd staat bij het KCB. Doet u voor het eerst zaken met het KCB? Registeren kan hier. Aan deze registratie zijn geen kosten verbonden. Dit geldt wel voor de aanvraag van certificaten en het gebruik van e-CertNL. De tarieven vindt u hier.

Welke fytosanitaire eisen gelden er vanaf 1 april?
Meer informatie over de fytosanitaire eisen vindt op de website van de NVWA. Let op: op dit moment zijn nog niet alle eisen van het VK bekend. Hou er rekening mee dat naast het aanvragen van digitale certificaten vanaf 1 april zendingen wellicht vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Dit kan gevolgen hebben voor uw logistieke processen.  Zodra er wijzigingen, aanvullingen of verplichte bijschrijvingen bekend zijn, zal het NVWA deze publiceren en informeren wij u ook via deze website.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Het KCB heeft hier belangrijke vragen en antwoorden over het zakendoen met het VK voor u op een rij gezet.

Publicatiedatum: