Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge asterscheuten groeien makkelijk uit onder ReduFuse IR

Asters lopen opnieuw uit na de oogst. De nieuwe scheuten zijn kwetsbaar en moeten daarom beschermd worden. Kwekerij Zijdezicht is uitgekomen bij ReduFuse IR als de beste coating.

Kwekerij Zijdezicht met drie locaties in De Lier en ’s-Gravenzande combineert de teelt van asters met chrysanten. “Dit past goed bij elkaar. Het is vrijwel hetzelfde plantschema, ook al duurt de asterteelt net iets langer. Elke week vier vakken planten en vier vakken oogsten”, vertelt mede-eigenaar John Krijger.

De asters in de kleuren wit, lavendel en roze lopen na het snijden opnieuw uit en geven dan na verloop van tijd weer een nieuwe oogst. De jonge scheuten hebben bescherming nodig voor een vlotte en sterke uitgroei. “In het verleden hebben we wel gekrijt maar dat ving te veel licht weg. Destijds zijn we overgegaan op ReduFuse. Dit gaf een betere lichtverdeling en haalde de scherpte van de instraling af. We waren wel een paar procenten licht kwijt maar dat is heel acceptabel”, vertelt hij.

Koeler en aangenamer
Het kon echter nog een stap beter: ReduFuse IR. “Sinds we ReduFuse IR gebruiken is het nog koeler in de kas en lopen de jonge scheuten nog beter uit. Bovendien is het voor jezelf ook prettiger werken. Je hebt veel minder last van directe warmtestraling”, zegt hij.

ReduFuse IR heeft bovendien een positief effect op de bloemkleur; deze wordt donkerder. “De lavendelblauwe soort wordt onder ReduFuse IR beduidend mooier bij heet weer”, zegt Krijger. Ook bij rode chrysant heeft hij in het verleden positieve ervaringen gehad met de diffuse coating.

“Je weet vooraf nooit wat het weer gaat doen in de lente maar een diffuse coating is een veilige keuze. Je haalt de scherpste straling weg en bij slecht weer is het lichtverlies beperkt. De verhouding tussen warmte en licht wordt gunstiger, zeker als je daarbij kiest voor hittewering, zoals bij ReduFuse IR”, zegt hij.

Dubbele laag
In 2020 zijn ook de Santini’s (kleinbloemige chrysanten) voor het eerst beschermd met ReduFuse IR. Daarover heeft de teler wat gemengde gevoelens. Het gewas ondervond zeker minder stress en kleurde beter. Maar er ontstond wel enige spuitschade bij een behandeling met een biologisch insecticide. “Dat lag waarschijnlijk aan een combinatie van oorzaken. We hebben middelen samengevoegd, terwijl we dat misschien beter niet hadden kunnen doen. We hadden de indruk dat het gewas onder de coating minder afgehard was omdat de omstandigheden juist wat te gemakkelijk waren geweest. Die indruk kregen we omdat we onder een niet-gecoat stuk helemaal geen schade zagen. Dit moeten we volgend jaar beter op elkaar afstemmen.”

Over de asters bestaat echter geen twijfel: opnieuw coaten met ReduFuse IR. “We denken erover om in twee keer te coaten. Begin april een dunne laag en twee maanden later nog een laagje eroverheen. We verwachten dat ze dan nog beter terugkomen na het snijden.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: