Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote vraag resulteert in goede verkoop Valentijn

Tholen - De verkoop voor de Valentijn, dit jaar weliswaar op zondag, is praktisch overal goed verlopen. Samenvattend is de vraag bijna overal in de wereld groter dan het aanbod, hetgeen m.n. op de klokken in een uitstekende prijsvorming resulteerde. Bij ons zorgde de kou eerst nog voor wat weifeling bij kopers, maar ook dat bleek uiteindelijk geen remmende factor.

“De Valentijn is zeker goed verlopen”, beaamt Tom Meewisse, Meewisse Roses. “Vorige week stegen de prijzen snel. Aan het begin van deze week met de sneeuw zag je wel dat de markt wat afwachtend was en de prijzen iets meer onder druk kwamen te staan, maar vanaf woensdag was de vraag weer goed en deze is eigenlijk tot vandaag (vrijdag) heel goed gebleven."


Red rose variety Rhodos of De Ruiter.

“De aantallen waren niet heel hoog, maar de prijzen voor de rozen waren inderdaad goed”, weet ook Angelien van den Nouweland van Marjoland. “In de aanloop waren er natuurlijk wat onzekerheden vanwege de koude dagen, maar gelukkig hebben we de klimaat in de kassen goed kunnen houden en is de kwaliteit van de rozen goed.”

Voor wat betreft buitenlandse aanvoer is en blijft logistiek de grote spelbreker. Minder passagiersvluchten resulteren in minder beschikbare ruimte en hogere kosten. Het aantal stelen dat in de hallen van FloraHolland van eigenaar wisselde was bijna 10% lager dan vorig jaar. De middenprijs voor rozen steeg met ruim 10 procent (cijfers FloraHolland).

Wereldwijd
Vanuit Afrika komen wisselende geluiden m.b.t. weer en productie. Vanuit Kenia is de aanvoer lager geweest (maar liefst 22% minder t.o.v. vorig jaar, zo weet AD), terwijl Ethiopië juist meer product presenteerde en daar bovendien betere prijzen voor kregen.

Tegelijkertijd spraken we verschillende kwekers, die zowel over het weer als over de productie en de opbrengsten goed te spreken waren, lees hier meer over op onze internationale site FloralDaily.

In Zuid-Amerika heeft de Ecuadoraanse roos goede zaken gedaan, zo vertelt Örjan Hulshof van De Ruiter, "Het aanbod was min of meer gelijk t.o.v. vorig jaar, maar de bleek veel groter. Voor rode rozen werd maar liefs 25 tot 40 cent de steel méér betaald t.o.v. normaal, terwijl kleurtjes voor 5 tot 15 cent meer opbrachten. Qua pre-orders deden rode rozen het ook goed, met 15 a 20 cent meer. Kleurtjes bleven met 8 tot 12 cent achter.”

Ook Russische kwekers hebben goede zaken gedaan, zo weet Örjan die, dankzij het grote klantenbestand wereldwijd, goed zicht op de markt heeft. “Valentijnsdag wordt er steeds belangrijker. De vraag naar lokaal geteelde rozen neemt toe, en bovendien hebben de kwekers, dankzij niet al te koud weer, een geode productie gehaald.”

Het weer in Ecuador liet echter te wensen over. “Geheel december en januari was er minder zon dan gebruikelijk. Ook regende het meer. Terwijl Colombia juist een beter weerbeeld liet zien, bleef de gehele Zuid-Amerikaanse aanvoer toch 3 a 5 % achter t.o.v. vorig jaar.”


foto: Kuijvenhoven Poeldijk