Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"steeds meer elektra uit wind en zon, net steeds vaker uit balans"

AgroEnergy introduceert flexpool voor noodvermogen

Netbeheerders roepen regelmatig noodvermogen af als er significante onbalans ontstaat op het elektriciteitsnet. Een mooie kans voor tuinders om extra inkomsten te genereren en energiekosten te minimaliseren. Sinds begin februari biedt AgroEnergy hiervoor een nieuwe mogelijkheid: de flexpool. De optie om 24 uur vermogen beschikbaar te stellen bestond al, maar nu kunnen tuinders ook inschrijven op een flexpool. In deze flexpool zitten meerdere tuinders die allemaal verschillende uren voor hun rekening nemen. Zo hoeven ze alleen op bepaalde uren vermogen beschikbaar te stellen in plaats van de volledige 24 uur. 

Hoe werkt noodvermogen? 
Doordat steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit wind en zon, is het een steeds grotere uitdaging voor TenneT om het elektriciteitsnet in balans te houden*. Als het aanbod niet meer aansluit op de vraag, ontstaat er onbalans. Bij significante onbalans wordt noodvermogen afgeroepen. Tuinders kunnen dan meehelpen het net in balans te houden door op het gewenste moment hun WKK of belichting aan of uit te zetten. Voor het beschikbaar stellen van hun flexibel vermogen ontvangen ze een vaste vergoeding. Bij een activatie van noodvermogen worden ze automatisch afgeroepen en loopt de vergoeding verder op. Hier heeft de tuinder verder geen omkijken naar. 

Afroepen van noodvermogen in 2020 
In 2020 werd noodvermogen zo’n 30 keer door TenneT afgeroepen. Dit kan een verzoek zijn om op te regelen (bij een tekort) of juist af te regelen (bij een overschot). De gemiddelde duur van die afroepen wordt steeds langer als je het vergelijkt met 2019. Waar de gemiddelde afroepduur voor opregelen in 2019 nog 3,3 kwartier was, was dit in 2020 4,5 kwartier. Er is vaker sprake van een tekort dan van een overschot. 

Meer keuzes voor de tuinder 
“Met de toevoeging van de flexpool heeft de tuinder meer mogelijkheden om een rol te spelen bij noodvermogen”, zegt Chris Feijen, Hoofd Energiemanagement bij AgroEnergy. “Eerder was het alleen mogelijk om je voor noodvermogen aan te melden als je beschikbaarheid voor 1 dag had. Nu kun je er ook voor kiezen om beschikbaar te zijn voor slechts een paar uur. Het is dus interessanter geworden voor een grotere groep tuinders.” Tuinders die interesse hebben, kunnen zich aanmelden bij AgroEnergy. 

*Zie het Rapport Monitoring Leveringszekerheid 2020 (2019-2035), dat Tennet zojuist gepubliceerd heeft.

bron: AgroEnergy

Publicatiedatum: