Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sneeuwupdate tuinbouw: inventarisatie en (nood)reparatie

Tholen - Bij de meest onfortuinlijke telers met sneeuwschade wordt momenteel hard gewerkt om de gewassen te redden waar mogelijk. Tegelijkertijd is de inventarisatiefase nog volop bezig, zo lieten diverse tuinbouwtoeleveranciers vanochtend weten. Al meer dan 250 telers hebben schades gemeld bij de verzekering, waarvan onder een viertal telers met een (deels) ingestorte kas.

Naar die laatste meldingen, allemaal uit het Westland, ging gisteren veel aandacht uit. Het gaat in ieder geval om een drietal siertelers en een aardbeienteler. Ook rukte de brandweer uit naar een kas aan het Poeldijksepad, eveneens in het Westland. Verder is bij de redactie in ieder geval ook serieuze schade bekend bij een teler in Drenthe. 


In de kas bij Lievaart Freesia

Instortingen
Freesiakweker Peter Lievaart uit Naaldwijk zag zijn kas instorten. De kas van ongeveer 12.000 vierkante meter was iets lager dan die ernaast, waardoor sneeuw, dat er anders zou zijn afgewaaid, aan deze kant ophoogde. Totdat er een meter sneeuw op lag, waarop de constructie 'knakte'. Als dominostenen volgde de hele rest. Bij de WOS doet hij zijn verhaal en is te zien dat de schade groot is.

Bij orchideeënkwekerij Sanfiero in De Lier gebeurde precies hetzelfde. In hetzelfde item zien we kweker Lennart Stolze tussen zijn cymbidiums. Zeker met de komende dagen, met veel vorst, vreest hij voor zijn gewas.

De schade bij orchideeënkwekerij Levoplant uit Honselersdijk ontstond eveneens door de sneeuw. Door de wind ging deze schuiven, waardoor de sneeuwlast plaatselijk erg groot werd. Zo kon het gebeuren dat midden in de kas het glas, met doeken en apparatuur, naar beneden kwam. Een gat van zo'n 175 meter, schat kweker Ron Fransen. "Dit is niet morgen gerepareerd", zo liet hij gisteren optekenen in het AD. "Ik verwacht dat het eerder maanden dan weken gaat duren voordat alles is opgelost."

De Westlandse Aardbei in ’s-Gravenzande tot slot zit met flinke schade aan de gevel en het kasdek. Zo'n 300 à 400 meter is naar beneden gekomen, zo schat teler Jaco Huysman, eveneens in het AD.

Inventariseren en repareren
"We hebben de situatie aardig onder controle", zo laat Martijn van Winden, service coördinator bij KUBO, weten. "De meldingen vallen gelukkig mee, al zijn er wel vier meldingen met grotere schades."

De bovenstaande beelden zijn bizar en pijnlijk tegelijk, zeker voor de betrokkenen. "Door ophoping van sneeuw op het dek zijn onderdelen gaan bezwijken", aldus Martijn. "En kassen met hoogteverschil door verschillende fase in bouw bleken kwetsbaarder. Daar kon sneeuw zich ophopen." 

Ook ziet hij dat het glazen dek kapot is gegaan, maar het glas in het scherm is blijven hangen. "Grotere scherven snijden wel door het scherm heen."

Noodwanden en schermreparaties
Bij Peter Dekker Installaties (PDI) is het dan ook alle hens aan dek, vertelt Jeroen de Jonge. “De komende dagen staan er nog verschillende schermreparaties op de agenda. Als het gaat sneeuwen, trek je eigenlijk je doek open om de sneeuw eraf te kunnen smelten en om in het geval van schade je doek en je scherminstallatie nog te redden. Dan is het een kwestie van maximaal gaan stoken, maar dat is helaas niet altijd mogelijk en dan besluiten telers soms alsnog het doek te sluiten. Het blijft een kwestie van inschatten wat kan, want als de sneeuw er dan doorheen zakt, heb je ook nog schade aan je scherm of de scherminstallatie.”

De eerste prioriteit echter de afgelopen dagen hadden de bedrijven met grote schades, waar noodwanden geplaatst zijn. “We proberen met man en macht nog bepaalde delen van de teelt te redden door met een noodwand de koude buiten te houden. Zeker met deze temperaturen is dat nodig, want als de kou erin komt gaat de hele teelt eraan.” Samen met team KUBO werd er daarom flink doorgebuffeld. "Het is code rood, je probeert zoveel mogelijk bedrijven te helpen in zo weinig mogelijk tijd." 

Reparatiesets
Momenteel worden verder vooral reparatiesets ingezet. "De meeste telers hebben die wel in huis", weet Martijn. Het repareren van schades is wel een uitdaging. "Glas is vastgevroren en sponningen zijn dicht gesneeuwd", zo geeft Marco de Zeeuw van Olsthoorn Greenhouse Projects aan.

Nu is het bedrijf nog volop bezig met inventariseren. "Een paar kassen zijn echt deels ingestort. Vooral koude kassen hebben het lastig met de ophoping van sneeuw. Verder zijn er meldingen van glas met finten erin. We zijn bezig mensen vrij te maken, maar de lopende projecten gaan ook door."

Grotere telers hebben het voordeel van stookcapaciteit. "Daar beperkt zich de schade", aldus Martijn. "We moet sowieso de goot eerst sneeuwvrij zin voordat sommige schades gerepareerd kunnen worden."


Anti-condensfolie in de kas. Foto: LinkedIn Henri van Hemert.

Folies
Daarvoor worden o.a. noodgevels én folies ingezet. Die laatste leveren ze bij Oerlemans Plastics. Henri van Hemert van dat bedrijf merkt dat er wel wat extra vraag is. "Er worden wel wat extra rollen besteld om dingen af te dichten en ook naar noppenfolie is extra vraag, alleen leveren wij dat niet."

Het bedrijf levert via dealers, al ziet Henri dat telers ook zelf folie komen halen of het laten bezorgen door Oerlemans Plastics zelf. 
Telers met kleinere kassen zijn begonnen anti-condensfolie in te trekken. "Daarmee besparen ze stookkosten nu het nog wel even flink koud blijft. Wel mogen de planten niet te groot zijn, anders blijft er teveel vocht in de kas." En ook vanuit koude kassen komt vraag. "Met anti-condensfolie houden zij de kou beter buiten."

Fraaie en minder fraaie beelden
Net als gisteren op de sociale media veel foto's. Fraaie en minder fraaie. Hieronder een verzameling.

De redactie blijft ook de komende dagen updates delen. Bovenstaande is de stand van zaken t/m 9 februari 11.30.

Informatie, tips of adviezen kunnen gedeeld worden op: info@groentennieuws.nl