Gearbox versnelt data-gedreven telen met robots door investering

Shawn Harris van Orange Wings investeert in Gearbox Innovations. Het in 2016 opgerichte Gearbox uit Maasdijk kan mede door het aantrekken van de investeerder de nieuwe generatie digitale werknemers versneld leveren aan de tuinbouwsector.

Deze nieuwe werknemers zijn een Digitale Keurmeester, Teeltadviseur en Oogstassistent die door slimme camera’s en software met machine learning kwekers, veredelaars en handelaren ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden met automatisering, robotisering en digitalisering. Al deze robots genereren ook direct realtime inzicht in de productkwaliteit en de voorraad in de kas aan de hand van hoogwaardige data.

Investering versnelt internationale groei
Gearbox groeit hard en is met de bijna 20 medewerkers recent verhuist naar een ruimere locatie in Maasdijk. Hier heeft het jonge bedrijf een grote werkplaats en experience lab, waar het zelf engineert, produceert en alle producten test. De ontwikkeling van deze nieuwe generatie ‘robotmedewerkers’ is mede mogelijk door het aantrekken van een actief betrokken investeerder. De kennis en ervaring van Shawn Harris als oprichter en voormalig CEO van Nature’s Pride is voor Gearbox 'zeer waardevol bij het verder doorontwikkelen van de productfamilie'.

Shawn Harris laat weten 'really excited' te zijn om Gearbox te kunnen ondersteunen, hen te helpen bij het nemen van 'belangrijke strategisch beslissingen' en bij het uitbreiden van hun klantenbestand, nationaal en internationaal. Ze roemt de nauwkeurigheid, het vermogen om te leveren wat men belooft en het feit dat ze er in Maasdijk vroeg bij waren met innoveren. "Het is ook gaaf om te horen hoe early adapters met de innovaties van Gearbox aan de slag zijn gegaan. Alle Gearbox-opties maken het uitvoeren van dagelijkse taken door telers eenvoudiger met nauwkeurigere informatie, waardoor ook de resultaten verbeteren en de kosten kunnen dalen."

Directie van Gearbox met investeerder Shawn Harris. V.l.n.r. Simone Keijzer, Johan Kreeft, Shawn Harris en Julian de Wit

Sneller op grote schaal leveren
“De investering van Orange Wings zorgt dat Gearbox kan doorgroeien naar de internationale markt. We kunnen hiermee de data-gedreven robots voor de Agri en Food sector in korter tijdsbestek op grote schaal leveren”, aldus Gearbox-oprichters Simone Keijzer en Johan Kreeft.

Hillenraad Partners ondersteunde Gearbox bij het vinden van de juiste match: “Gearbox heeft in vier jaar tijd indrukwekkend veel gerealiseerd, maar besefte ook dat de markt om nog meer snelheid vraagt. Een mooie stap in de groeistrategie voor een veelbelovend bedrijf, gedreven door passie voor High Tech en met Westlandse roots, waarbij het hele team de volle overtuiging heeft dat Nederland de voorlopersrol in de tuinbouwsector niet zal verliezen,” aldus Martien Penning van Hillenraad Partners.

Beelden omzetten in data
Gearbox levert vanuit hun hoofdlocatie in Maasdijk de GearVision, een digitale keurmeester die dagelijks consistente keuringen verricht op onder andere tomaten, komkommers, paprika’s en uien. Daarnaast is sinds 2020 ook de digitale teeltassistent, de GearSense beschikbaar. Deze ondersteunt teeltadviseurs en kwekers bij het monitoren en beoordelen van het gewas in de kas.

Met de inzet van camera’s met machine learning wordt bijvoorbeeld de rijpheid van groenten en bloemen bepaald. Zo kunnen kwekers de oogst beter voorspellen, omdat zij weten hoe het op dit moment met de gewasontwikkeling in de kas gaat. Met de inzet van GearSense in de tomatenteelt zijn de geautomatiseerde digitale tellingen en kleurenregistratie een betrouwbare, gedigitaliseerde input voor oogstprognoses en managementrapportages.

Robots als collega’s
De volgende ‘medewerker’ in de productenfamilie van Gearbox is de GearRover. Dit is een oogstassistent die kwekers ondersteunt bij het scouten, beoordelen en oogsten van zowel groenten als bloemen. De rijdende robot wordt binnenkort geïntroduceerd en maakt gebruik van dezelfde slimme technologie als de GearSense, waardoor deze nieuwe collega eenvoudig tomaten of rozen beoordeelt op rijpheid.

In een tijd waarin het ‘effe tuinen’ vanwege de virusdruk niet vanzelfsprekend is, biedt een GearRover uitkomst en kunnen kwekers eenvoudig digitaal de kwaliteit en groeisnelheid van het gewas monitoren met overzichtelijke rapportages. Ook aan het volgende teamlid wordt al gewerkt: de oogstrobot voor trostomaten komt in 2022 beschikbaar.

Voor meer informatie: 
Gearbox Innovations
contact@gearboxinnovations.com  
www.gearboxinnovations.com 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven