Park Amaryllis realiseert & presenteert grote doorbraak in veredeling

"Energievraag per amaryllisbol met een factor 10 omlaag"

“Al sinds 1988 zijn we Amaryllisrassen aan het veredelen waarvan de bollen buiten kunnen worden opgekweekt”, zegt Ruud Berbee van Park Amaryllis. “Nu hebben we een assortiment beschikbaar dat de Amaryllisteelt revolutionair kan veranderen, omdat het product veel duurzamer kan worden opgekweekt. Ten opzichte van de conventionele teelt in de kas is per bol nog maar 1/10 van de gebruikelijke hoeveelheid energie nodig."

De opkweek van de Hippeastrum bollen geschiedt sinds jaar en dag in Nederland in de kas. Er vindt ook al jaren opkweek plaats in Afrika en Latijns-Amerika. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen is dat niet optimaal. De opkweek van het huidige assortiment, dat vast in de kassen staat, vergt een grondtemperatuur van 22ºC die nodig is om te groeien, oftewel, per bol een kuub gas. Vanwege de transportkosten laat de ecologische footprint van geïmporteerde Amaryllisbollen ook te wensen over.Een stukje geschiedenis
Het bedrijf Ludwig Amaryllis is al sinds het eind van de 19e eeuw actief in de veredeling van Amaryllissen. Sindsdien is er een aantrekkelijk assortiment ontstaan met rassen in allerlei vormen en kleuren. Sinds de jaren vijftig heeft de teelt een hogere vlucht genomen omdat bij de opkweek van bollen in de kas grondverwarming en grondkoeling kan worden toegepast. De teelt van bollen (en daarvan afgeleid die van bloemen) stoelt daarop. In recenter jaren is men, uit kostenoverwegingen, ook bollen gaan opkweken in Afrika en Latijns-Amerika. De opkweek van bollen in de kas vergt een hoge teelttemperatuur (er is een kuub gas per bol nodig) en is arbeidsintensief. Opkweek in Afrika of Latijns Amerika heeft vanwege de transportkosten stevige duurzaamheids-consequenties. Daarom is al in 1988 gestart met de veredeling van buiten te telen amaryllis.

Vanaf 2002 is Ludwig gaan samen werken met Van Der Velden (Holland Blumen Markt) in Heiloo en heeft haar veredeling daar ondergebracht onder de naam Park Amaryllis. Inmiddels zijn er een aantal Amaryllisrassen uitgezet bij kwekers die in Nederland buiten worden geteeld. Die hebben tenminste 4 enorme voordelen. Er is per bol nog maar 1/10 van de hoeveelheid energie nodig. Ze worden door de BKD gekeurd waardoor wereldwijde export eenvoudig is. De rassen zijn zo gezond dat bolontsmetting niet nodig is en van hoge transportkosten, die je normaal bij import wel hebt, is geen sprake.

Oude rassen als basis
“Het gewas Amaryllis stamt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika”, vertelt Ruud Berbee. “Toen wij op zoek gingen naar buiten op te kweken rassen, hebben we uit die regio genenmateriaal gehaald. Specifiek daarvan was dat het om rassen ging, die op grote hoogte bloeiden. Die rassen hebben logischerwijs een hogere koude resistentie. Met die rassen zijn we vanaf 1988 gaan kruisen en terug kruisen. Het veredelen van bolgewassen (Amaryllis, maar ook tulp en hyacint) is vaak een kwestie van lange adem. Er zit zo maar 24 jaar tussen het kruisingsmoment en het moment dat je een commercieel ras hebt dat dan nog tot een commerciële partij moet worden opgeteeld. Hoe dan ook, nu is er een aantal Amaryllisrassen beschikbaar. Die zijn kwalitatief net zo goed als de betere kasrassen, maar deze kun je in het voorjaar buiten planten en in het najaar oogsten.”

In lijn met andere bolgewassen
De nieuwe rassen zijn relatief goedkoop op te kweken en net als bij narcis, is herkweek van afgebroeide bollen een optie. In de opkweek kan met dezelfde machines worden gewerkt als al worden gebruikt bij andere bolgewassen. Er zijn dus combinaties denkbaar van winter- (tulp, hyacint) en zomergewassen (amaryllis, lelie). Kwalitatief zijn deze rassen zeker vergelijkbaar met het traditionele assortiment en de afkweek van deze rassen kan heel snel. In 24 dagen van planten tot bloei. “De rassen lenen zich voor de waterbroei”, aldus Berbee. “Er zijn commerciële proeven gedaan met waterbroei om snijbloemen te produceren. Met deze Amaryllissen voor de bloementeelt creëer je als tulpenbroeier een extra optie voor je bedrijf."

Amaryllis is een in populariteit groeiende bolbloem. Nu het product veel duurzamer te produceren is, ontstaan niet alleen mogelijkheden om deze bolbloem nog populairder te maken, maar ook gedurende een langere periode van het jaar beschikbaar te maken.

Komt dat zien!
Vanaf half januari t/m de 1e week februari 2021 heeft Park Amaryllis 40.000 bollen in bloei staan. Van het reeds geïntroduceerde assortiment kan men in de kas broei- en potproeven zien en daarnaast alle nieuwe soorten.

Heeft u interesse heeft in de buitenteelt, bloementeelt, pottenteelt en/of export van de bollen en bloemen, dan bent u van harte welkom om een bezoek te brengen en de amaryllissen in de kas te komen bewonderen. Gelieve u vooraf aan te melden via info@parkamaryllis.nl om een afspraak te maken (i.v.m. corona is vrije inloop dit seizoen niet mogelijk).

Voor meer informatie:
Park Amaryllis
Joris van der Velden, Ruud Berbee
www.parkamaryllis.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven