Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
KAVB presenteert online glossy TULP.

Alles wat u weten wilt over de Nederlandse tulp

Tholen - De totale oppervlakte tulpen in NL bedroeg afgelopen jaar 13.206 hectare. De meeste geteelde varieteit is de gele Strong Gold, hiervan stond maar liefst 1178 hectare. Nummer twee is de rood-gele Jan Seignette (514 ha), nummer drie de rood-witte Leen van der Mark (477 ha).

Het zijn cijfers van het BKD en opgetekend in het online tulpenglossy TULP. Deze glossy is een uitgave van de brancheorganisatie van de bloembollensector (KAVB), en is toto stand gekomen bij wijze van alternatief voor het niet doorgaan van de jaarlijsk terugkerende Dag van de Tulp.

Links Strong Gold, rechts de Leen van der Mark (foto's: Bulbi)

Sla hem er op na je komt een hoop interessante informatie over de tulp aan de weet. Allereerst marktinformatie, wat wordt er nu eigenlijk precies geproduceerd? De top 20 cultivars - 5080 ha en daarmee goed voor 38.47% van het totale areaal - wordt uitgebreid onder de loep genomen. Een aantal leuke wederwaardigheden:

  • er valt slechts één dubbelbloemige soort onder;
  • er zit géén varieteit tussen die in het afgelopen decenium ontwikkeld is
  • drie cultivars zijn al meer dan een halve eeuw in productie
  • de meest voorkomende dubbelkleur is rood-geel
  • in de top 20 zit niet één roze of oranje tulp


Beeld afkomstig uit het magazine TULP.

Gevarieerde inhoud
Het magazine kent verder een gevarieerde inhoud, met resultaten van de veldkeuring van de BKD, bijdragen uit onderzoek van de WUR, een achtergrondartikel over de veredeling van ziekteresistente bollen door Dummen Orange & Hobaho, een gesprek met de Rabobank over ontwikkelingen in de sector en een interview met Michel Jansen van 'De Groene Tulp'. Daarnaast komt directeur Bart Siemerink van Keukenhof aan het woord en gaat futuroloog Jan Nekkers in op de scenario’s voor de toekomst van de tulp waar de KAVB productgroep Tulp aan werkt. Verder komen kunst, cultuur en onderwijs aan bod en ook is een kijkje opgenomen in de studie & stages van enkele studenten Bollenteelt van het Clusius College. Last but least blikt CNB vooruit op het komende broeiseizoen.

Lees hier de online glossy TULP.