Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

US: Kijkje binnen bij Castle Hayne Farms

Toen hij opgroeide in Nederland wist mede-eigenaar van Castle Hayne Farms Mark Hommes al dat hij bloementeler wilde worden. Hij leerde het vak van zijn vader, maar wat hij niet wist was dat hij de rijke geschiedenis van zowel het land als zijn familie mee zou nemen naar Castle Hayne, North Carolina in de VS.

Mark groeide op op een bollenbedrijf in Nederland, alwaar hij de ins en outs leerde van de sierteeltsector. Pas toen zijn vader begon met exporteren naar de VS besloot Mark om er eens naartoe te gaan. Hij werd verliefd op het land. "Mijn vader en oom kochten in 1978 een bedrijf dat oorspronkelijk de naam Coastal Bulb Farm had," vertelt Mark. "Toen ik samen met een vriend in 1989 besloot op bezoek te gaan, waren we meteen weg van het land en de kansen die we daar hadden." Beide heren werden in 2004 mede-eigenaar van het bedrijf en inmiddels hebben zij het bedrijf uitgebreid met 3 hectare plus 1 hectare met kassen.

Iris-variëteiten
"Nederlandse irissen zijn altijd onze specialiteit geweest en is het hoofdgewas van Castle Hayne Farms," vervolgt Mark. "Deze bloemen komen uit Nederland en groeien hier aan de kust van North Carolina heel goed vanwege de grote hoeveelheid zonlicht en de koele avondtemperaturen." Volgens Mark komen de meeste iris-variëteiten die tegenwoordig worden geteeld bij zijn familiebedrijf in Nederland vandaan. "Het is absoluut mijn favoriete bloem om te telen omdat het in mijn bloed zit," zegt hij. "We zetten de familietraditie voort met het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. We werken nu zelfs aan een variëteit die wordt vernoemd naar mijn dochter." Naast de Nederlandse irissen teelt het bedrijf verschillende andere bloemen, zoals lelies, leeuwenbekjes, pioenrozen en zonnebloemen, evenals cannabis en kasgroenten zoals pompoen, aubergine en courgette.

Een normale dag op het bedrijf begint vroeg, om 6.30 uur. Medewerkers oogsten bloemen, leggen afdekzeilen neer en steriliseren de bodem voor een goede gezondheid. "Veel mensen realiseren zich niet dat naast de juiste hoeveelheid water de bodemgezondheid essentieel is voor de algehele kwaliteit van je bloemen," vertelt Mark, "omdat een bodem van goede kwaliteit het overtollige water beter opneemt en verwerkt. Daarnaast wordt de kwaliteit van je gewas uiteraard mede bepaalt door dat watje het water meegeeft." Mark is ook verantwoordelijk voor de plantschema's, het verwerken van bestellingen en de verkoop en marketing voor het bedrijf. "Het is alsof je 24 uur per dag, 7 dagen per week, non-stop zorgt voor een baby," zegt hij. "Je kunt er niet even mee stoppen en het is een stressvol bedrijf omdat de bloemen snel moeten worden verkocht, binnen vijf dagen na de oogst. Anders kun je ze weggooien."

Carolina-boeket
Een van de unieke producten van Castle Hayne Farms is hun Carolina-boeket. "In dit boeket zitten verschillende seizoensbloemen, dus dit verschilt per seizoen. Ze worden allemaal met de hand samengesteld en we geven er een eigen ontwerp aan zodat het de een afspiegeling vormt van lokaal geteeld product." 

 

Voor meer informatie:
Castle Haynes Farms
info@castlehaynefarms.com 
www.castlehaynesfarms.com 

Publicatiedatum: