Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eurofins Agro versterkt samenwerking met Vietnamese tuinbouw

Eurofins Agro heeft zich aangesloten bij het Netherlands Vietnamese Horticulture Business Platform (NVHBP) als ‘Gold Member’. Eurofins Agro stelt via dit platform kennis en inzicht beschikbaar aan telers in Vietnam. Een aantal Vietnamese telers heeft inmiddels ervaring opgedaan, zoals leliekwekerij Sapa Hitech. Dankzij de Eurofins Agro-analyses en het begeleidende advies kon het bedrijf de bemesting optimaliseren én bovendien meer cultivars telen.

Het Vietnamese bedrijf MimosaTek in Ho Chi Minh Stad treedt daarbij op als lokale toeleverancier. MimosaTek werd in 2014 opgericht en heeft de ambitie om telers te ondersteunen bij het professionaliseren en moderniseren van hun bedrijf door het inzetten van moderne technologie. Eurofins Agro is leverancier van het volledig pakket van tuinbouwanalyses (water, grond en gewas).

Theo Aanhane, Business Unit Manager Glastuinbouw bij Eurofins Agro, is blij met de nieuwe samenwerking. “Zuidoost-Azië in het algemeen, en Vietnam in het bijzonder, is sterk in opkomst als glastuinbouwregio. De nationale overheden investeren er flink. Vrij recent is bovendien een samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse overheid en Vietnam afgesloten. We hebben de afgelopen tijd al  honderden analyses voor Vietnamese groente- en bloementelers mogen uitvoeren. Participeren in dit platform is voor ons daarom een logische vervolgstap.”

Simpel model
“De samenwerking vindt plaats volgens een simpel  model,” stelt MimosaTek. “MimosaTek is het  ‘single point of contact’ voor Vietnamese telers.  Een medewerker van MimosaTek neemt de monsters, verzamelt deze en maakt ze klaar voor transport naar Nederland. Eurofins Agro analyseert de monsters binnen 24 uur na aankomst van de monsters in het laboratorium. De resultaten en eventuele streefwaarden en aanbevelingen worden digitaal naar MimosaTek gestuurd. Het tuinbouwteam van MimosaTek vertaalt vervolgens de rapportages voor de Vietnamese telers en geeft uitleg en advies indien nodig.”

Betere opbrengst en kwaliteit
Een van de bedrijven die gebruik maakt van de analyses van Eurofins Agro is Sapa Hitech. Dit bedrijf teelt al lelies, gerbera’s en begonia’s in het Sapa-gebied, 400 km ten noorden van Hanoi City op 1.500 meter boven zeeniveau. Het klimaat is in de zomer heel geschikt voor de teelt van bloemen, maar de bodemvruchtbaarheid is matig. In 2019 startte Sapa Hightech daarom met het nemen van grondmonsters in de lelieteelt. Er werden twee types grond ingestuurd; gele en zwarte aarde. Dankzij de analyses en adviezen van Eurofins Agro en MimosaTEK kreeg de teler inzicht in de structuur en vruchtbaarheid van de huidige grond. De bemesting is aangepast en beter afgestemd op de teelt. Hierdoor is de bemesting effectiever en kan Sapa Hitech bovendien een breder assortiment lelies op dezelfde kwekerij telen.

Het Netherlands Vietnam Horti Business Platform is een samenwerkingsverband van en voor Nederlandse en Vietnamese bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties actief in de tuinbouwsector. Het platform bundelt kennis, technologie en ervaring van de gehele tuinbouwketen in Vietnam en Nederland.

Meer informatie
Eurofins Agro                                                                   https://eurofins-agro.com

Netherlands Vietnam Horti Business Platform  https://www.nvhortiplatform.com/

MimosaTek                                                                      https://mimosatek.com/en/

Publicatiedatum: