Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Pioentelers kunnen hun bloemen 10 tot 12 weken opslaan"

Innovatief zuurstofarm krat verlengt leven snijbloem

Met het 'zuurstofarme krat'  van Janny MT kunnen (zomerbloemen)kwekers het seizoen verlengen. Daarnaast biedt het hen meer flexibiliteit voor wat betreft de verkoop.

Al meerdere jaren werkt dit Franse bedrijf met pioentelers om hun bloemen op te slaan, tot wel 10 tot 12 weken. "Ze kunnen verkopen tot eind september en soms zelfs later, afhankelijk van de kwaliteit van het product," legt Benoit Janny uit, de CEO van Janny MT. Door de positieve resultaten is de interesse sterk toegenomen. "In 2020 hadden telers die het krat gebruiken een erg goed jaar, met goede prijzen in augustus en september." En niet alleen voor pioenen zijn de resultaten positief, ook de proeven in rozen en tulpen zijn veelbelovend. 

De binnenkomende zuurstof verminderen
JannyMT werd opgericht in 2009 uit het idee telers te steunen bij het succes van hun opslagprojecten van verse groenten, fruit en bloemen. Het bedrijf werkt al een aantal jaren samen met Nederlandse pioentelers. "Ons systeem is een natuurlijke en duurzame manier om verkoop uit te breiden en op nieuwe marktkanalen te richten, terwijl de bloemen hun kwaliteit behouden."

Dus, hoe werkt het krat? Benoit Janny: "Bloemen, groente en fruit zijn allemaal levende producten en die 'ademen'. Het doel van ons krat is het ademen langzamer te maken, en tegelijkertijd het verouderings-proces. Om dat waar te maken, gebruiken we selectieve membranen die het zuurstofniveau in het krat verminderen en de koolstofdioxide eruit laten. Het optimale zuurstofniveau is 5% of lager. Een gasanalysator is nodig en wordt gebruikt om deze waarde te meten."

Kwaliteit en temperatuur
Als resultaat wordt de houdbaarheid van het product verhoogd. In het geval van pioenen kan dit 10 tot 12 weken zijn. Dit hangt echter allemaal af van de kwaliteit van het product, benadrukt Blanchet. "De bloemen moeten, eerst van al, perfect hygiënisch zijn. Als eentje een schimmel bij zich heeft, gaat die zich binnen ontwikkelen. Een andere belangrijke factor is de temperatuur. "Het moet de goede temperatuur zijn voor het product, en het moet altijd stabiel zijn. Voor pioenen bijvoorbeeld is de ideale temperatuur 2 graden Celsius. 

Klik hier voor het complete proces op www.JannyMT.com.

Flexibiliteit
Bovenop het verlengen van de houdbaarheid van een product, bieden de zuurstofarme kratten de teler ook een hoop flexibiliteit, omdat ze voor veel toepassingen gebruikt kunnen worden. En bij het beslissen om de bloemen te verkopen, hoeft hij ze niet allemaal tegelijk te verkopen. "Nieuwe commerciële strategieën zullen komen en telers zullen kunnen reageren op wat de markt vraagt."

2020 was een goed jaar voor pioenentelers
2020 was een significant jaar voor de pioenenmarkt. "De prijs van deze snijbloemen was enorm hoog in het seizoen, vooral in augustus en September. Onze klanten die een deel van hun oogst opsloegen tot dan, bevestigden het potentieel van ons gereedschap in hun activiteiten."

De algemene vraag wordt hoger
De mogelijkheid voor telers om hun seizoen te verlengen mag in het begin dan voordelig zijn, zoals met de hoge prijzen van vorig jaar, maar wat als meer telers dat gaan doen? "Het aanbieden van een product in een periode buitenom het seizoen, zal niet alleen bijdragen aan betere prijzen, maar het zal ook de algemene vraag naar het product verhogen. We zijn ervan verzekerd dat, als we een goede kwaliteit pioen kunnen leveren in de zomer, dat dan de vraag van bloemisten en consumenten ook zal verhogen. Dus als de vraag verhoogt op dezelfde snelheid als het aanbod, zal de prijs niet gedrukt worden."

Voor meer informatie:
Janny MT
La Condemine
71260 Péronne
France
T: +33.3.85.23.96.20
F: +33.3.85.23.96.20
www.jannymt.com

Publicatiedatum: