Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
literatuuronderzoek Wageningen

Is chrysanteelt mogelijk zonder stomen?

Chrysantenteelt is een grondgebonden teelt met 4-6 teeltcycli per jaar. De opbouw van ziekten en plagen in de bodem is aanzienlijk. Het is nu gebruikelijk de grond minstens eens per jaar te stomen. Het gerelateerde energieverbruik is 4-6m3 gas perm2 per jaar. De ziektenopbouw wordt in verband gebracht met bedrijfshygiëne, de stekken, de perspotten waarop wordt opgekweekt, de overgang van opkweek naar teeltbodem, de watergiften en het onder frezen van wortelresten en perspotten. De belangrijke ziekten en plagen zijn Pythium, Fusarium, nematoden en Trips.

In dit literatuuronderzoek wordt beschreven wat bekend is over teeltomstandigheden die bevorderlijk zijn voor de ziekten en plagen. Doel was te komen tot een beoordeling van de haalbaarheid van een chrysantenteelt zonder stomen gebaseerd op aanpassingen van de huidige teeltmethode.

Publicatiedatum: