Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
techniek ook geschikt voor microalgen en bladgroenten

Hop telen naast de brouwerij met reststromen en teelt op water

"Brouwerijen kunnen zich onderscheiden in de competitieve biermarkt door zelf hop te telen naast de brouwerij. Waar hop normaal aangeleverd wordt in gedroogde pellets, zorgen onze hydrocultuur hopkwekerijen ervoor dat we verse hop direct naast de brouwerij kunnen telen."

Aan het woord is Henri Laine, de CEO van Redono Oy. Redono levert een BioFeed oplossing die het mogelijk maakt om vloeibare meststoffen te maken van de afvalstromen van de brouwerij. Henri: "De BioFeed oplossing is de verbinding tussen stadsteeltlocaties en verschillende industrieën. In het begin keken we naar verschillende industrieën waaronder biogas, maar nu ligt de focus op brouwerijen."


Henri Laine

Industriële afvalstromen hergebruiken
Henri kwam op het idee om industriële zijstromen te gebruiken als meststoffen door verschillende industrieën te onderzoeken met de mogelijkheden om stadsteelttechnieken hieraan te verbinden, om zo een nieuw, circulair ecosysteem te creëren. Hij onderzocht de zijstromen die de industrie produceert en de voedingswaarde van het water.

"Het nutriëntenprofiel van de zijstromen van een brouwerij leken erg geschikt om hop, microalgen en bladgroentes te telen met behulp van vertical farming technieken. Daarnaast worden de productiekosten effectiever als we de industriële zijstromen gebruiken als meststoffen en CO2 direct gebruiken in de lokale kwekerij, dus kunnen we besparen," zegt Henri.

De CO2 die vrijkomt bij het fermentatieproces in de brouwerij kan gebruikt worden in de lokale stedelijke hopkwekerij. 


Het recycling proces

Hops as a Service
Omdat consumenten zoeken naar producten met hoge waarde in de bierindustrie, kunnen we dit aanbieden door onze hop, aldus Henri. "Na oogst wordt de verse hop in de fermentatietank in de brouwerij gestopt, binnen 48 uur. Wij zijn een landbouwplatform. Met onze oplossing kunnen brouwerijen hun hop bij de deur telen. We willen hop als service telen (Hops as a Service, HAAS), omdat veel Finse brouwerijen afhankelijk zijn van geïmporteerde hop uit de VS en Duitsland. 

Het gebruiken van verse hop in plaats van gedroogde pellets maakt een enorm verschil in het bier. Verse hop kan namelijk zoveel meer aroma en smaak toevoegen aan het bier dat het bijna een compleet nieuw bier wordt. Dat gezegd hebbende, veel brouwerijen zijn geïnteresseerd in onze stadshop. In de competitieve biermarkt kunnen brouwerijen verse hop met hoge waarde telen die hun bier verrijken, in plaats van het gebruiken van gedroogde pellets." 

Platform
De meeste brouwerijen hebben geen teeltkennis voor hop, zegt Henri. "De volgende stap is om een commerciële hopkwekerij te bouwen in de stad. In de eerste fase kunnen brouwerijen een plaats in de teeltruimte kopen. Wij runnen de kwekerij, telen hop voor partners en leveren verse ingrediënten. Tijdens dit proces kunnen brouwerijen de hopteelt observeren en zien hoe het werkt. Zo kunnen ze uiteindelijk hun eigen hopkwekerij bouwen en voor zichzelf telen."

Voor meer informatie:
Redono
Henri Laine, CEO en oprichter
+358 44 989 4612
Henri.laine@redono.fi 
www.redono.fi 

Publicatiedatum: