Onzekerheid bloemen- en plantenverkoop houdt aan

Tholen - Wie kan er nog een pijl trekken op de recente marktontwikkelingen? Zeker de laatste dagen van december, met nieuw lockdownnieuws uit binnen- en buitenland, werden een paar ronduit slechte dagen gemaakt, maar netto zijn de resultaten weer helemaal zo gek niet. In de snijbloemen werd qua omzet een klein minnetje opgetekend (-0.7%), de potplanten draaiden juist best een leuke omzet (+6.9%). Het segment tuinplanten bleek het meest wispelturig, met uitschieters alle kanten op, maar netto de grootste omzetdaling t.o.v. december het jaar ervoor (-6.6%).

Een overzicht van de verkoopresultaten op de klokken voor wat betreft de grootste productgroepen vindt u in dit overzicht (cijfers zijn mutaties t.o.v. het jaar ervoor).

Lockdowns
Zoals bekend hebben Duitsland en het VK besloten niet-essentiële winkels langer dicht te houden (tot eind van deze maand en tot midden februari resp). Bovendien doet vermoeden dat NL, nu eenmaal gesandwicht tussen voornoemde landen, getuige de uitlatingen van Rutte gisteren, vast niet zal nalaten het "goede voorbeeld" te volgen.

Wat zijn daarvan de gevolgen voor de sierteelt, zo vraagt ook Glastuinbouw Nederland zich af. Wel, moeilijk te zeggen natuurlijk, maar zoveel is min of meer zeker:

Duitsland:
- net als in NL mogen de bloemist wel buiten verkopen
- supermarkten mogen ook bloemen en planten blijven verkopen
- Tuincentra en bouwmarkten zijn dicht, alleen in Noordrijn-Westfalen zijn tuincentra nog open.

VK:
- bloemisten zijn dicht, supermarkten en tuincentra (die goed zijn voor 70% van de bloemen en plantenverkoop) zijn wel open

beeld: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven