Dit waren de best gelezen artikelen op BPnieuws in 2020

Tholen - Zeker voor wat betreft de sierteelt doen we er goed aan toch vooral vooruit te kijken. Niet nog een 2020 in 2021. Toch zijn lijstjes leuk en daarom willen we niet nalaten een kort overzicht te presenteren van de best gelezen artikelen op BPnieuws van het afgelopen jaar.

NB. de lijst is enigszins gekuist. Een aantal 'corona-paniek-artikelen', (zoals Het wordt nijpend , "Kweker, stop met directe levering aan consument", FloraHolland komt wederom met aanvoerreguleringen , Rozen: echte klap valt straks in Afrika, etc.) en helaas ook een aantal overlijdensberichten ( In memoriam: Ruud Vlottes, In memoriam Harry Kloppenburg), zijn goed voor veel clicks. Beide hopen we dit jaar achter wegen te kunnen laten.

1

Creatieve kwekers door bloemen- en plantencrisis: webshops en bezorgen

De sierteeltsector heeft een zware tijd door de COVID-19 crisis. Mensen kopen minder bloemen en veel van de producten worden daarom vernietigd. Een deel van de telers heeft daarom allerlei acties opgezet om hun producten toch te verkopen en dan rechtstreeks aan de consument. Hieronder enkele initiatieven.

2

Twee groentetelers maken plaats voor één grote chrysantenkas in hartje Westland

MG Grand BV en Van Uffelen Flowers hebben gezamenlijk een kavel van bijna 12 hectare gekocht aan de Laan van Boekenstijn in De Lier. De grond behoorde tot voor kort aan twee groentetelers, Van Kester-Weijs BV en Vitom, welke zijn uitgekocht. De kassen worden momenteel gesloopt, per 1 maart hopen de chrysantenkwekers te starten met de bouw van een nieuw bedrijf, waar zij beiden voor de helft eigenaar van zullen worden.

3

Sierteelt beleeft ongekend drama (+ fotoreportage Trade Fair Naaldwijk) 

De Trade Fair van afgelopen week bleek een stilte voor de storm. Onheilspellend was het wel, bezoek bleef immers thuis en ook was er beroerd verkocht. Maar, zo dacht men toen nog, zo'n vaart als in China of Italië zou het allemaal toch niet lopen en bovendien waren verschillende toeleveranciers met potten, glas en bamboe producten, die veel van hun leveringen uit China halen, juist alweer voorzichtig optimistisch gestemd.

4

Op zoek naar alternatieven door wegvallen sierteelt op Italië

Lievaart Expeditie rijdt sinds jaar en dag bloemen en planten naar Italië. Inclusief charters heeft men 60 wagens in bedrijf. As we speak staat het wagenpark, door toedoen van de corona perikelen en de volledige stop op het verkeer van sierteeltproduct, bijna volledig stil.

5

"Heel weinig voor 30% is écht heel weinig"

België is, zoals Spanje en al wat langer Italië, per vandaag op slot. De buitengrenzen van Schengen zijn gesloten, daarbinnen wordt het vrije verkeer van goederen en personen steeds meer aan banden gelegd. Zo is bijvoorbeeld ook Rungis, de groothandelsmarkt in Parijs, sinds gisterenavond voor bloemen en planten gesloten. "Kon ik begin van de week nog wat verkopen, nu heb ik praktisch geen handel. 0”, vertelt een plantenkweker. We legden ons oor te luister bij kwekers en handelaren door het land voor de laatste geluiden uit de markt.

6

Van Wesemael Groep neemt de Van Nifterik Groep over

De Van Wesemael Groep is dit jaar 60 jaar toeleverancier in gewasbescherming, zaaizaden, meststoffen en andere toebehoren voor de akkerbouw, veehouderij, tuinbouw, fruitteelt, boomkwekerij en groensector. De Van Wesemael Groep versterkt zijn positie in de tuinbouwsector met de overname van Van Nifterik uit Ede.

7

KUBO bouwt nieuwe kas Beekenkamp in Maasdijk

Vorige week hebben An Beekenkamp en Wouter Kuiper een contract getekend voor het bouwen van een nieuwe kas in Maasdijk. De kas zal gebouwd worden voor de afdeling Breeding Ornamentals van Beekenkamp Plants, onderdeel van de Beekenkamp Group. De Venlo kas krijgt een oppervlakte van 22.180 m2 en zal bestaan uit 28 afdelingen voor de opkweek van stekken.

8

Het coronadagboek van FleuraMetz

"Vanaf 13 maart hebben we getracht onze 700 medewerkers in Nederland en daarbuiten (nog eens 1.000) zo open en eerlijk mogelijk te informeren. Al deze infomails zijn vanzelf een soort dagboek gaan vormen van een minimultinational in de sierteelt in crisistijd. Het is bovendien authentiek, want het is werkelijk hoe we ons op dat moment voelden en hoe we handelden."

9

Eerste paal nieuwe kas Kwekerij Zijdezicht de grond in

Crisis of niet, in hartje Westland wordt de laatste jaren niet bijster veel gebouwd. De grote bouwers zitten in het (verre) buitenland hectares weg te timmeren, of anders in de polder, maar niet hier waar men toch echt hutjemutje zit.

10

Fotoreportage IPM Essen 2020

IPM Essen trok dit jaar een recordaantal bezoekers: 54.000. Deze kwamen uit 100 verschillende landen en is daarmee behalve een van de aller grootste, ook een van de meest internationale tuinbouwbeurs wereldwijd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven