Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
persconferenties Johnson en Von der Leyen volgen

Het is een deal, akkoord tussen VK en EU bereikt

Tholen – Er is een deal. Het VK en de EU hebben daarmee op de valreep een no-deal brexit voorkomen. Op donderdag 16:00 gaven de EU en de VK een persconferentie met het nieuws over het akkoord. Sinds gisteravond werd al een akkoord verwacht maar het nieuws werd pas naar buiten gebracht omdat men nog 'de puntjes op de i' moest zetten. Vooral de visserij bleef tot het einde een heikel punt. 

Met een deal blijven hoge importheffingen en quota's tussen het VK en de EU uit. Toch kan men spreken van een harde brexit waardoor exporteurs straks rekening moeten houden met handelsbarrières.

LTO onderstreept het belang van de deal voor tuinders en boeren. "Een harde Brexit zou al snel tot € 800 miljoen per jaar aan belastingkosten hebben geleid. De Britse consument kan bovendien opgelucht ademhalen. Men houdt dankzij de open grenzen toegang tot gezond en vers voedsel en bloemen, planten en bomen van Nederlandse bodem," reageert de organisatie op het handelsakkoord. GroentenFruit Huis is ook blij met het nieuws dat vandaag bekend is gemaakt. "De vrees van GroentenFruit Huis en haar leden dat er tarieven zouden worden ingevoerd, is hiermee van de baan. Dit is goed nieuws voor de Nederlandse groente- en fruitsector," reageert de branchevereniging. Toch onderstrepen zowel LTO als GroentenFruit Huis dat men de deal nog nader moet bestuderen om de consequenties beter in beeld te krijgen.

Ondertussen staan ruim 6.000 vrachtwagens klaar in de regio van Kent om de oversteek te maken naar Frankrijk maar het gaat nog altijd langzaam door de negatieve testuitslagen die nodig zijn voor de oversteek. De testlocaties schijnen immers niet aanwezig te zijn in de haven zelf maar op de noodparkings voor de vrachtwagens.

Omdat bij Britse supermarkten nog altijd een tekort dreigt in de komende dagen aan verse groenten en fruit van het Europese vaste land is het Duitse Lufthansa begonnen met een luchtbrug om 80 ton aan verse groenten en fruit in het VK te krijgen. 

De Nederlandse chauffeurs lijken meer geluk te hebben via de ferries op o.a. Harwich. Zo ook chauffeur Marco van Lienden van ABC Logistics. Als alles goed gaat vanavond kan hij nog aanschuiven bij het kerstdiner laat de chauffeur weten aan Radio Rijnmond. Dankzij vaste boekingen door zijn werkgever is hij verzekerd van een plaatsje maar hij ziet veel chauffeurs die gokken op een afvaller zodat zij nog meekunnen met de boot. 

Veel exporteurs zien een verband tussen brexit en de grenssluiting en noemen het “een puur politieke actie om Johnson een akkoord te laten tekenen," aldus zaakwaarvoerder Alain Tulpin van de Oostendse Tulpingroup tegen de Krant van West-Vlaanderen. De groothandelaar in groenten en fruit had de afgelopen dagen ook last van de situatie. 

Voor Nederland blijft de export naar het VK belangrijk. In de afgelopen drie jaar werd jaarlijks voor 1,2 miljard miljard euro aan verse groenten en fruit uit Nederland in het Verenigd Koninkrijk afgezet. Het gaat daarbij zowel om Nederlands product als om re-export. Dat meldt GroentenFruit Huis, de brancheorganisatie voor Nederlandse handelsbedrijven in groenten en fruit in een factsheet.

In volume gemeten heeft Nederland een aandeel van 15% in de Britse import van groenten en fruit. De waarde van de export van groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk komt voor 23% uit tomaten, voor 18% uit paprika's en voor 8% uit komkommers.

In de Britse import van komkommers en paprika's heeft Nederland een aandeel van circa 45%. Voor tomaat ligt dat iets beneden de 40%. Ook in de import van peren en uien door het Verenigd Koninkrijk heeft Nederland een hoog aandeel met respectievelijk 42% en 25%.

Het VK importeert 45% van zijn voedsel. In 2019 bedroeg de import van groenten en fruit uit 11,3 miljard pond, de uitvoer bleef steken op 1,3 miljard. Het totale vervoer door de Eurotunnel bestaat voor ongeveer de helft uit de aanvoer van versproducten. 

Bron: GroentenFruit Huis, Nieuwsblad, BBC, Trouw, Guardian, NOS

Publicatiedatum: