Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruimtebesparing is mooi, uniek uniform lichtbeeld boven plant erbij nog beter

Tholen – Sinds 2017 is de Leaf Carrier van Bever Innovations in productie. Het balletje voor de teeltkar met belichting ging rollen na contact tussen weefselkweker John Bijl van Vitro Plus en Jacco de Ronde (van de verlichtingsproducent) in … de sportschool. Bever Innovations was tot dan toe namelijk een onbekende partij in de tuinbouw, maar samen met de kweker werd heel praktijkgericht een concept ontwikkeld dat inmiddels wereldwijd bij kwekers wordt gebruikt.

Kweker John, goed voor circa 30 miljoen varensstekjes op jaarbasis, had een verlichtingsvraagstuk. Hij wilde een kwaliteitsstap maken in het kweekproces door enerzijds meer en anderzijds ook beter te kweken met belichting. LED bleek een uitkomst, maar daar kwam ook warmte bij vrij en die warmte komt, als je kweeklagen gaat stapelen, al snel te dicht bij de plant.


Stephan den Boer is verkoper voor Bever Innovations Horticulture

Simpel, maar ook uniek
Een innovatieve techniek lost dit probleem op, weet inmiddels ook Stephan den Boer, verkoper voor Bever Innovations Horticulture sinds 2019. “Bever Innovations is van oudsher groot in de ontwikkeling en productie van LED-displays in prijsborden zoals die bij tankstations staan. Over heel de wereld zijn onze producten te vinden bij grote oliemaatschappijen, zoals Shell, BP en Q8.

Samen met John zijn we echter een product gaan ontwikkelen dat er in de tuinbouw nog niet bleek te zijn. Daarbij passen we een enerzijds simpele, maar anderzijds toch ook unieke techniek toe om over de hele laag een uniform lichtbeeld te creëren boven de planten. Dit kan dankzij een door ons ontwikkelde speciale lichtgeleidingsplaat waardoor de Leds uitsluitend aan de zijkanten van de plaat zitten.”


De kweeklagen zijn 9 millimeter dik. De lichtgeleidende plaat is in het frame van de Leaf Carrier geïntegreerd.

Uniform lichtbeeld
De lampjes zitten verwerkt in de zijkanten van de plaat. Alleen daar komt een minimale hoeveelheid warmte vrij. Toch krijgen alle planten evenveel licht. “Het licht van de Ledlampen aan de zijkant van de laag wordt d.m.v. de laserpuntjes in de plaat weerkaatst. Hierdoor krijg je geen pionvorming lichtbeeld zoals bij een normale lamp, maar een volledig uniform lichtbeeld.”

Dat heeft als voordeel een hele egale productie. “Bij een pionvorming lichtbeeld heb je deels overlap tussen de belichting en krijgen niet alle planten evenveel licht. Met onze techniek is het lichtbeeld egaal en daarmee ook de productie die van de laag komt. Geen raketwetenschap, maar wel een techniek waarvan de voordelen goed zichtbaar zijn, juist ook voor de kwekers.”

Op het optimaliseren van licht middels zij-reflectie heeft Bever Innovations een patent in aanvraag.

Kwekers testen volop
Die laatsten ontdekken in toenemende mate de techniek. “Vanuit alle hoeken is er al interesse. Veel kwekers testen de Leaf Carrier al. Dat stimuleren wij ook, zodat zij zelf kunnen zien of zij er net zoveel baat bij hebben als Vitro Plus. Bij hen hebben ze dankzij de karren zelfs met het zaaien van varenssporen een nieuw proces toe kunnen voegen.”

Naast opkwekers van allerlei plantmateriaal, zijn ook al testen gedaan met een productieteelt sla, weet Stephan. “Daarbij werden de lagen van de Leaf Carrier gevuld met 1 liter water en kwamen bij de testers in de Verenigde Staten er volledige kroppen sla van de kar met gebruik van maar heel weinig water. Dat is in sommige landen heel duur. Denk aan Qatar, waar water even duur is als benzine. Met onze karren kunnen kwekers hier heel efficiënt telen.”

Verder kijken dan de kar
De techniek is nu nog toegepast op een kar, maar kan uiteraard ook los toegepast worden. Dat laatste doen ze al in Japan, weet Stephan. “Een klant is hier bezig zijn slaproductie helemaal in te richten met losse teeltlagen met gebruik van de speciale lichttechniek die wij ook in de karren toepassen.”

Dat de klanten wereldwijd de techniek toe proberen te passen op de eigen unieke situatie vinden ze bij Bever Innovations allemaal maar mooi. “Het laat zien dat onze innovatie werkt in de praktijk.” Zelf staat men in Zierikzee, waar het hoofdkantoor gevestigd is, ook niet stil. “De Leaf Carrier is nu ideaal als laagdrempelige instap en daardoor overal toepasbaar. Aan een waterdichte kar wordt door ons nu gewerkt. Ook kijken we naar toepassing van meerdere spectra. Nu hebben we de keuze gemaakt voor één spectrum. Voor veel van onze potentiële klanten werkt dat. Als alle kleuren in een lamp moeten zitten, gaat dat nu nog ten koste van de uniformiteit van het licht bij onze toepassing.”

Voor meer informatie:
Bever Innovations
www.horticulture.beverinnovations.com  
info@beverinnovations.com 

Stephan den Boer
sbo@beverinnovations.com 
+31 (0)638 69 08 02