De inkomsten in de Nederlandse landbouwsector zijn in 2020 met 6% gedaald. Dat blijkt uit een eerste raming van het CBS en Wageningen Economic Research. De cijfers zijn echter van toepassing op de complete sector (inclusief veeteelt). Er waren sectoren die juist in waarde stegen (fruit, bloemen en planten) en waar de waarde juist is afgenomen (aardappelen, verse groenten).
Bron: CBS
Lagere inkomens akkerbouwers
Het inkomen uit bedrijf per onbetaalde aje lag de laatste jaren tussen de 40.000 en 45.000 euro. In het droge jaar 2018 lag het inkomen duidelijk boven dit niveau. De raming van het inkomen voor oogstjaar 2020 bedraagt ongeveer 41.000 euro. Dit is het resultaat van achterblijvende opbrengsten bij een licht gedaald kostenniveau. Het verkoopseizoen 2019/2020 eindigde met zeer lage prijzen voor vrije consumptieaardappelen, vooral het gevolg van het wegvallen van fritesafzet naar de horeca en van exportmogelijkheden door de coronamaatregelen. Door de overheid is een compensatieregeling opgesteld voor telers met onverkoopbare fritesaardappelen in opslag.
Bron: WUR
Uien
Voor uien wordt voor oogstjaar 2020 een prijsstijging van 35% geraamd ten opzichte van 2019. Een kleiner areaal met lagere productie per hectare zorgt in combinatie met een forse vraag voor deze prijsstijging.
Fritesaardappelen
Het productievolume voor aardappelen steeg dit jaar maar door de forse mindere vraag dit jaar daalde de prijs fors. pootgoed was wel goedkoper dan vorig jaar. Dat komt grotendeels omdat er minder is aangeplant voor het volgende seizoen i.v.m. de huidige overschotten en prijs.
Bron: CBS
Tuinbouw
Voor de complete sector daalde de productie dit jaar met 2,5%. De gemiddelde afzetprijs van groenten nam met 4% af. Vooral de tomaten en de vollegrondsgroenten werden flink goedkoper. Toch waren er ook producten met een stijging zoals bij aardbeien (goede vraag in combinatie met een beperkt aanbod) en asperges (forse vraag vanuit Nederlandse en Duitse retail in combinatie met goede huisverkoop). Hierdoor stegen gemiddeld de inkomsten met 50%.
Het gemiddeld inkomen op glasgroentebedrijven wordt lager geraamd, de kosten nemen door groei in bedrijfsomvang sterker toe dan de opbrengsten. De opbrengst uit de verkoop van tomaten (belangrijkste gewas) ondervond dit voorjaar hinder van toegenomen concurrentie uit Marokko en Spanje en het stilvallen van verkoop naar foodservice na de corona-uitbraak. Telers van paprika kennen wel een goed seizoen. Daarnaast nemen de opbrengsten uit de verkoop van elektriciteit af.
De gemiddelde afzetprijs van fruit nam met 34% toe. Wel waren de prijzen voor het hardfruit in 2019 zeer laag. De inkomsten stegen gemiddeld met 50%. Er was meer vraag naar hardfruit en door de lege voorraad van 2019-2020 bleef het prijsniveau gunstig.
Bron: WUR
Sierteelt
De sierteeltexport kwam in het eerst kwartaal van dit jaar volledig stil te liggen door de mondiale lockdowns. Hierdoor kelderden de prijzen. In latere kwartalen stegen de prijzen weer fors doordat de vraag uit het buitenland weer toenam, terwijl tuinders hun productie hadden afgeschaald in verband met de onzekerheid rond corona. De prijzen trokken later in het jaar ook aan door de gestegen vraag van de Nederlandse consument naar bloemen en planten.
De productiewaarde van bloemen en planten, goed voor bijna de helft van de productiewaarde van de totale plantaardige sector, lag in 2020 met 6,9 miljard euro op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. De productie daalde met 5%, terwijl de prijzen met gemiddeld hetzelfde percentage stegen.
Bron: CBS, WUR