Planmatig coaten voor een optimale productie

Amaryllis is een heel planmatige teelt. Daarbij past planmatig coaten: al in een vroegtijdig stadium afspreken wanneer de loonwerker aan de slag kan. Dat voorkomt verrassingen.

Amaryllistelers zouden het liefst het afzetseizoen oprekken en nieuwe kleuren en vormen verruimen de mogelijkheden zeker. Maar toch wordt nog steeds 80% van de bloemen tussen half oktober en Kerstmis verkocht. Rond de Kerst zijn rood en wit favoriet.

Om precies op tijd te kunnen leveren, moet de teler achttien weken voor de bloei de koeling aanzetten. Dat wil zeggen: midden in de zomer. “Op dat moment coaten we ReduSol over de eerder aangebrachte ReduFuse IR heen. Je weet precies wanneer de koeling aan gaat, dus dat kun je ruim van tevoren plannen”, vertelt Jan Overkleeft. Hij is zelfstandig adviseur en begeleidt 80% van de amarylliskwekers. Daarnaast verzorgt hij de teeltplanning bij Kwekerij Apollo in ’s Gravenzande.

ReduFuse IR
“Amaryllis heeft baat bij licht dat diep het gewas indringt, maar de bladtemperatuur loopt snel te hoog op. Dan sluiten de huidmondjes en mis je productie. Als het te lang duurt, krijg je geel blad. ReduFuse IR kwam dan ook al geroepen: voldoende diffuus licht zonder te veel warmtestraling”, vertelt hij.

Hij heeft al begin december bij de loonwerker aangegeven dat er eind maart/begin april gecoat moet worden bij Kwekerij Apollo. “Dan weten we zeker dat we als eerste aan de beurt zijn. Vervolgens houdt de loonwerker zelf de weersontwikkeling aan de gaten. Als het eind maart mooi weer is, overlegt hij of hij al zal beginnen. Op deze manier zijn we altijd op tijd en hebben we geen last van groeiremming”, vertelt hij.

Koelschema
Vervolgens maakt hij in maart het koelschema voor de verschillende afdelingen van het bedrijf. Dan is tevens duidelijk of er ReduSol opgebracht moet worden en wanneer dat moet gebeuren. Ook dat staat vroegtijdig in de agenda van de loonwerker. “Als adviseur raad ik telers aan eerder in het jaar afspraken te maken dan ze nu doen. Anders weet je zeker dat je als een van de laatsten aan de beurt komt. Begin april wil opeens iedereen coaten.”
In het vroege voorjaar kan de zon af en toe opeens best fel zijn. Zeker na een donkere winterperiode is dat een grote overgang. Dan is het zaak de planten te ontzien door het schermdoek dicht te trekken. “Als ReduFuse IR eenmaal op het kasdek zit, is dit vrijwel niet meer nodig, behalve in een heel hete zomer”, zegt Overkleeft. “Wel is het zaak dat je rekening houdt met felle lichtvlekken door de open luchtramen. Bij ReduSol op het kasdek is het contrast tussen die vlekken en het gemiddelde lichtniveau groot. Ze verplaatsen zich wel met het draaien van de zon, maar bij heel fel licht moet je toch af en toe het schermdoek gebruiken.”

Coating verwijderen
Het koelschema bepaalt wanneer de coatings weer verwijderd worden. “Als je in oktober al bloemen wilt hebben, kun je de coating beter wat langer laten zitten. Anders worden de stelen te kort”, zegt hij.

De bollen kunnen wel 10 jaar bloemen produceren. “Maar dan moet je wel alles goed doen. De bol heeft een geheugen en onthoudt alles. Als je in de zomer te zwaar coat, kost dat op termijn productie. En heel belangrijk is ook dat hij in het voorjaar voldoende licht krijgt. De teelt blijft een kunststuk en ReduFuse IR past daar heel goed bij. Ik blijf er enthousiast over.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven