Joost Derks, iBanFirst

"Dollar knalt door kritieke grens"

De wisselkoers euro/dollar hikte al enkele maanden tegen de grens aan van 1,20 – om er deze week plotseling doorheen te schieten merkt financieel expert Joost Derks van iBanFirst. Wat gaat er schuil achter de daling van de dollar? En wat zijn de gevolgen voor de economie?

Sinds woensdagmiddag krijg je voor je euro meer dan 1,2 dollar. Daarmee bereikte de Amerikaanse munt het laagste niveau in meer dan anderhalf jaar. Er is een duidelijke link tussen de dollardaling en de goede stemming op financiële markten. De munt is namelijk een goede vluchtplek in periodes van grote onzekerheid. Toen de Covid-19-paniek in maart van dit jaar toesloeg, schoot de dollar binnen tien dagen met maar liefst 5% omhoog. De laatste weken wordt de financiële wereld echter veel meer gedreven door hebzucht dan door angst. In de Verenigde Staten schoot de Dow Jones Index onlangs door de grens van 30.000 punten. Dichter bij huis had de AEX in november een van de beste beursmaanden ooit, met een winst van 14%.

Lekker geld uitgeven
Behalve dat er minder vraag is naar dollars als veilige haven, speelt de factor politiek ook een rol. Tot nu toe levert elke rechtszaak die Donald Trump aanspant om de verkiezingszege van Joe Biden aan te vechten, een nieuwe nederlaag op. De onzekerheid of Biden daadwerkelijk op 20 januari verhuist naar het Witte Huis, neemt daarmee snel af. Als de Democratische Partij begin 2021 een laatste verkiezingsronde in Georgia wint, heeft hij bovendien een meerderheid in de Senaat. Dan staat de deur wagenwijd open voor Biden om flink te investeren in gezondheidszorg en duurzaamheid. Het vooruitzicht dat de staatsschuld flink gaat oplopen, maakt het minder aantrekkelijk om dollars aan te houden.

De keerzijde van de sterke euro
Ten slotte is de zwakte van de dollar ook deels de kracht van de euro. Onlangs toonde ECB-directielid Isabel Schnabel zich terughoudend over het verder uitbreiden van de stimuleringsmaatregelen. Het vooruitzicht dat er ooit een einde komt aan het extreem ruime ECB-beleid, gaf de euro een duwtje in de rug. Het klinkt misschien mooi als je een sterke munt hebt. En voor importbedrijven en consumenten is het een meevaller dat buitenlandse goederen wat goedkoper worden. Maar voor de Europese economie is een dure euro vooral nadelig, omdat het de concurrentiepositie van de exportindustrie ondermijnt. En dat geldt dubbel en dwars voor een handelseconomie zoals die van ons land.

Dubbele pijn
De dollardaling komt bovendien op een heel vervelend moment. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de handelsrelatie van Europa met Groot-Brittannië er na de jaarwisseling uitziet. Als een akkoord uitblijft, dreigt Nederland door de open economie een van de grootste slachtoffers te worden op het Europese vasteland. Het IMF becijferde al dat een no deal-brexit ons land een schadepost van 1% van het bbp oplevert. Hoe de economie zich in 2021 ontwikkelt, hangt natuurlijk vooral af van de snelheid waarmee de lockdown-maatregelen straks worden opgeheven. Maar voor de langere termijn, zou het wel zo fijn zijn als een vrije val van de dollar uitblijft en er toch een brexit-akkoord komt.

Voor meer informatie:
Joost Derks
iBanFirst
Tel: +31 85 808 5033
jde@ibanfirst.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven