Beringen ziet transformatie van industriële mijnstad tot groene parel Europees beloond

België wint Europese Green Cities Award

In de voorbije jaren heeft Beringen zich van een industriële mijnstad ontpopt tot een groene parel. Hectaren industrieel erfgoed kregen in een toeristisch recreatieproject een nieuwe bestemming. De indeling van de buitenruimte en het gebruik van groen werken als bindmiddel voor een evenwichtige combinatie van stedelijke functies zoals wonen, werken en winkelen.

Zo heeft Beringen een stad gecreëerd die klaar is voor de toekomst. Een stad waarin de groene buitenruimte zorgt voor een gezonde woonomgeving, populair winkelvastgoed, recreatie, klimaatadaptatie en andere belangrijke waarden. De manier waarop Beringen dit heeft gerealiseerd, is "een voorbeeld voor Europa", zo oordeelt de jury van de Europese Green Cities Award.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een meeting over de geslaagde toepassing van groene ruimte in de stedelijke omgeving. Door de pandemie was het evenement voor de kijkers online te volgen.

Voorbeeldfunctie
Beringen is enorm trots op deze overwinning, verklaart Thomas Vints, burgemeester van Beringen.  “Deze overwinning is een bevestiging dat een stad met bijna 47.000 inwoners ook een groene stad kan zijn. Ik hoop dat Beringen dan ook een voorbeeld mag zijn qua openbaar groenbeleid voor andere steden en gemeenten.” Volgens schepen voor groenbeleid Jean Vanhees staat de stad met deze overwinning aan de top op vlak van groenrealisaties. “Belangrijk is dat er verschillende criteria hebben meegespeeld bij de beoordeling en dat het niet alleen het mooie uitzicht is dat hier van belang was.” Schepen Vanhees benadrukte dat het ontwerp, de aanleg en het onderhoud vanuit de stad door eigen personeel worden begeleid. Een hele eer, bevestigt Patrick Everaerts, deskundige ontwerp publieke ruimte bij de stad Beringen “Dit is een motivatie om toekomstgericht nog meer in te zetten op een natuurinclusieve invulling van de publieke ruimte.”

Zes landen
Beringen nam het in de internationale finale op tegen vijf projecten uit vijf andere landen:

 • Nederland: Grotestraat Nijverdal (Klimaatadaptief stadscentrum)
 • Frankrijk: Le quartier du Ramponneau (Stedelijk vernieuwingsprogramma / landschapsproject)
 • Bulgarije: Kunstencentrum ‘Rila Renesans’ (Sociale infrastructuur en vorming)
 • Denemarken: De Klimaatstad in Middelfart (Klimaatadaptatie en stadsontwikkeling)
 • Duitsland: Taylor Park (Groene industriële zone)

Aan de internationale wedstrijd gingen nationale wedstrijden in de verschillende landen vooraf.

Internationale jury

De voorzitter van de jury is de heer Jan-Dieter Bruns uit Duitsland (voorzitter van de European Nurserystock Association ENA). De jury bestaat verder uit:

 • De heer Rudi Geerardyn (landschapsarchitect), adjunct-directeur VVOG, België
 • Mevr. Kirsten Lund-andersen (landschapsarchitect), stadstuinier in de gemeente Aalborg, en voorzitster van Park- og Naturforvalterne in Denemarken
 • Mevr. Velyana Naidenova (landschapsarchitect), bestuursvoorzitster - Unie van Landschapsarchitecten in Bulgarije (ULAB)
 • Mevr. Catherine Muller (groenaannemer) Bestuurslid van VAL’HOR in Frankrijk
 • De heer Tom Bosschaert (ingenieur/architect), Except Integrated  Sustainability in Nederland
 • De heer Yasin Otuzoglu (landschapsarchitect), vertegenwoordiger van ELCA
 • Mevr. Diana Culescu (landschapsarchitect), vertegenwoordigster van IFLA Europa

Green Cities for a Sustainable Europe
De prijs is een initiatief van Green Cities for a Sustainable Europe. Dit is een platform dat innovatieve ideeën, kennis op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische achtergrond biedt om vergroening van openbare ruimten te bevorderen. De activiteiten van dit platform gaan uit van bepaalde thema's: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Meer informatie over het platform en over de projecten vindt u op www.thegreencity.eu

bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.