"Voor duurzame verandering in de tuinbouw moeten we systemisch leren denken"

Olaf van Kooten neemt afscheid als lector Duurzame verbindingen in de Greenport

Olaf van Kooten neemt na 10 jaar afscheid als lector Duurzame verbindingen in de Greenport. Bij zijn afscheid hield hij een afscheidsrede en pleitte hij voor ' leren denken in systemen om tot de juiste beslissingen te komen' en voor het daarbij betrekken van jong talent. Dit omdat de Nederlandse tuinbouw voor de grote uitdaging staat om te verduurzamen. De sector is daarbij onderdeel van zo’n complex systeem dat 'nieuw denken', met behulp van jonge talenten, nodig is. “Ik zie dat zij trappelen om aan de slag te gaan en dat geeft mij hoop voor de toekomst.”

Vanwege corona kan Olaf zijn afscheidsrede vroeg houden op donderdagochtend 26 november. Vele geïnteresseerden luisteren thuis aan de ontbijttafel hoe hij in een eerder opgenomen video bij de duurzame, circulaire kwekerij van Duijvestijn Tomaten terugblikt op 30 jaar onderzoek, waarvan tien jaar bij Inholland. “Ik heb een bijzondere ontwikkeling in de tuinbouw mogen helpen vormgeven met spannend onderzoek. De durf om te leren en te onderzoeken bij Inholland leverde resultaten op voor de toekomst.”

De afscheidsrede, getiteld 'het Nieuwe Denken', terugluisteren kan hier.
 
Twee onderzoeksprojecten
Olaf licht twee onderzoeksprojecten uit die hij vormgaf. Het eerste is ‘Green Eyes’ waarin hij samen met onderzoekers, studenten, het bedrijfsleven en kennisinstellingen onderzocht hoe de ervaringswereld van de teler gekoppeld kan worden aan metingen en modellen. “We verzamelden data om daarmee de teelt aan te sturen. Zo wordt het mogelijk dat een teler vanuit één plek verschillende locaties kan managen.”

Een ander groot project is SamenMarkt. “Het idee is om te telen wat de consument wil. Als je daar goed op inspeelt, hoef je minder weg te gooien en ben je duurzamer bezig. Probleem is dat de productieketen zo is geoptimaliseerd, dat contact tussen producent en consument is geblokkeerd. Samen met de TU Delft zetten we een softwaresysteem op dat voor nauwere afstemming zorgt zonder dat de keten aan efficiëntie verliest.”

Systemisch denken nodig
Volgens Olaf dragen technische en sociale innovaties bij aan verduurzaming van de tuinbouw. Maar er is ook systemisch denken nodig om verandering mogelijk te maken. Olaf noemt dit het Nieuwe Denken. “Door een krachtenveldanalyse kun je zien wat de belemmerende en de bevorderende krachten zijn voor verandering. Ze houden elkaar in evenwicht. Nu blijkt uit onderzoek naar groepsdynamiek dat het niet helpt de bevorderende krachten te stimuleren. Want dan nemen de belemmerende factoren ook in kracht toe. Wil je verandering, dan moet je de belemmerende krachten verzwakken, zoals de gevestigde belangen in de tuinbouw.”

Wil je verandering, dan moet je de belemmerende krachten verzwakken, zoals de gevestigde belangen in de tuinbouw.
Olaf van Kooten, lector Duurzame verbindingen in de Greenport
 
Hoop voor de toekomst
De gang naar een duurzaam systeem is een complex proces, maar de ontwikkeling is er, ziet Olaf. “Kijk naar het onderwijs waarin ik jongeren zie trappelen om aan de slag te gaan. Dat geeft hoop voor de toekomst. Met onze tuinbouw kunnen we een enorme bijdrage leveren aan de wereld. Bijvoorbeeld door autonome kassen te bouwen in onvruchtbare gebieden die los staan van de omgeving. Daarmee kunnen we met minimaal watergebruik en zonder fossiele energie hoge producties halen en gezonde, lekkere en voedzame producten afleveren.”

Lees hier het hele verslag van zijn afscheid bij Inholland. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven