"Met name het oosten en zuiden nog niet goed vertegenwoordigd"

Adopteer een Kerstboom wil verder uitbreiden

Tholen – Al voordat Sinterklaas dit jaar terug naar Spanje is, hebben veel Nederlanders de kerstboom al in huis gehaald en opgetuigd. Het initiatief Adopteer een Kerstboom groeit nog altijd en de initiatiefnemers willen het concept graag nog verder uitrollen. Zo’n 1000 mensen die in 2019 een boom hebben geadopteerd, besloten hun eigen boom opnieuw te reserveren. Dit betekent dat er dit jaar nog zo'n 2000 bomen beschikbaar zijn voor adoptie door andere klanten.

Kyra Gunneweg vertelt dat Adopteer een Kerstboom inmiddels 14 uitgiftepunten met Skal-gecertificeerde bomen heeft. "Hier zijn we uiteraard erg trots op. Her en der zien we ook 'wannabees' opkomen, vergelijkbare initiatieven waarvan de bomen niet biologisch worden opgekweekt en de bomen niet op naam geregistreerd kunnen worden. Dat maakt ons concept toch wel uniek."

Het initiatief werd in 2005 genomen door Erwin Kooijman en Kyra Gunneweg. Zij zijn eigenaars van biologische kwekerij Randijk Bamboe & Hoveniers in Leusden.

Ze geeft aan dat bij Adopteer een Kerstboom de betrokkenheid bij het hele boomkwekerijproces groot is. "Ook de bewustwording van het feit dat er verschil is in de manier waarop je een boom kunt kweken, komt langzaam op. Zo besteden steeds meer media aandacht aan ons concept en aan de mindere kanten van het gangbare kerstbomenverhaal."

Adopteer een Kerstboom zou graag verder willen uitbreiden. "Daarom zoeken we nog steeds naar uitbreiding in de vorm van kwekers die willen omschakelen of bijvoorbeeld Skal-gecertificeerde groentetelers die een veld kerstbomen erbij willen. Floor van Ede uit Groenekan heeft dit bijvoorbeeld gedaan. Ook nieuwe uitgiftepunten zijn welkom, maar dit kost ons minder moeite dan het vinden van nieuwe kwekers."

Frans Kerver, inmiddels de organisator van het project.

Kyra vertelt dat de bomen idealiter zo dicht mogelijk bij de adoptiefamilies in de grond gaan, maar dit blijkt in de praktijk nog lastig te realiseren. "Een deel van de bomen staat daardoor nog steeds bij ons in Leusden. Met name het oosten en zuiden van het land is nog niet goed vertegenwoordigd qua uitgiftepunten en doorkweekmogelijkheden. Vandaar deze oproep: sluit je aan als je mee wilt doen met ons initiatief."

Voor meer informatie: kyra@bamboe.nl, www.adopteereenkerstboom.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.