Leren van aquathermiepionier in de glastuinbouw

Aquathermie - het terugwinnen en hergebruiken van warmte uit afvalwater en oppervlaktewater - komt eraan. In een 84 pagina's tellend lijvig document deelt STOWA de ervaringen van 14 projecten, veel voor de gebouwde omgeving, maar ook voor de glastuinbouw. Amaryllisteler Knoppert past aquathermie. 


Bron foto: Kas als Energiebron, genomen bij Koppert Cress in Monster

Eigen initiatief
Het idee voor toepassing van de techniek ontstond hier al in 1988, toen Knoppert koelmachines gebruikte voor koeling van de kassen. Het viel op dat het warme koelwater in de zomer uitstroomt in de sloot, terwijl het goed ingezet kan worden in de winter. Op eigen initiatief is een warmtewisselaar geplaatst om warmte uit het afvoerwater te hergebruiken.

In 2012 heeft Knoppert een warmte- en koudeopslag (WKO) gerealiseerd om koelwater op te slaan in de zomer voor gebruik in de winter. Doordat Knoppert meer warmte dan koude verbruikt, is Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) uit omliggend slootwater ingezet voor balans van het WKO systeem.

50%
Door aangepaste regelgeving is de WKO buiten werking getreden. Sinds 2016 is Knoppert overgestapt van verwarming met WKO naar oppervlaktewater met bijstook in de winter. Het energiesysteem in de kassen bestaat uit 7 energieblokken, waarvan 6 zijn ingericht met aquathermie in combinatie met een warmtepomp en een warmtekrachtkoppeling (WKK).

Onder normale omstandigheden wordt 50% van de warmte opgewekt met TEO en 50% met de WKK.100% verwarming is moeilijk in combinatie met een WKO. Die en meer ervaringen deelt men in het rapport. Net als aanbevelingen. Misschien wel de belangrijkste: lagere energiebelasting en subsidies, om de ontwikkeling van aquathermie te stimuleren. 

Lees hier het hele rapport. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven