Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
26 november

Webinar: Wasplaatsen en zuiveringssystemen in de praktijk

Akkerbouwer en varkenshouder Arjen Stevens en bollentelers Gerard en Marie-Carien Slootman uit Espel (Noordoostpolder) hebben emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf aangepakt. Op 26 november 2020 laten zij in een webinar hun oplossing zien en geven bestuurders van provincie, LTO, waterschap en de KAVB hun visie op dit onderwerp. Ook zijn er deskundigen van Waterschap Zuiderzeeland en CLM Onderzoek en Advies aanwezig om vragen te beantwoorden. Een mooie kans om praktijkervaring van agrarische ondernemers te horen. De bijeenkomst duurt één uur en kan ’s ochtends of ’s middags gevolgd worden. Inschrijven kan via www.bodemenwaterflevoland.nl.

De bijeenkomst is onderdeel van het project ‘Verbetering bodem- en waterkwaliteit in het noordwesten van de Noordoostpolder’. Daarin werkt een groep van 27 akkerbouwers en bloembollentelers aan het tegelijkertijd verbeteren van de bodemkwaliteit en waterkwaliteit door het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming en het verminderen van emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf. Het doel is een toekomstbestendige landbouw, een betere bodemkwaliteit en schoner oppervlaktewater.


Werkzaamheden aan het nieuwe spoelbassin bij Maatschap Slootman-Claassen.

Praktijk in beeld door filmpjes
Aanvankelijk zou de bijeenkomst plaatsvinden op de bedrijven van Slootman en Stevens. Projectleider Yvonne Gooijer (CLM Onderzoek en Advies): “Beide ondernemers hadden hun erf graag opengesteld. Helaas kunnen we in deze omstandigheden geen fysieke bijeenkomst organiseren. Daarom kiezen we voor een digitale bijeenkomst. Door middel van filmpjes van de bedrijven van Stevens en Slootman kunnen zij toch laten zien op welke manier zij erfemissie hebben aangepakt. Eén van de ondernemers is ook online aanwezig om te vertellen over zijn praktijkervaringen en om uw vragen te beantwoorden.”

Twee verschillende oplossingen
Akkerbouwer en varkenshouder Arjen Stevens heeft twee aparte wasplaatsen aangelegd voor het reinigen van landbouwmachines met en zonder gewasbeschermingsmiddelen. Ook de veewagens kunnen hier gereinigd worden. Waswater met gewasbeschermingsmiddelen zuivert hij met een Heliosec.

Bollentelers Gerard en Marie-Carien Slootman hebben hun hele erf zo ingericht dat al het erfwater wordt opgevangen en gezuiverd met een ozoninstallatie. Dit zorgt niet alleen voor een betere waterkwaliteit, maar ook voor minder ziektekiemen in het spoelwater en daarmee gezondere bloembollen.


De wasplaatsen bij De Sain v.o.f. zijn inmiddels vergevorderd.

Vooraf aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van het Actieplan Bodem & Water Flevoland: www.bodemenwaterflevoland.nl  Het webinar kan zowel ’s ochtends (10 tot 11 uur) als ’s middags (16 tot 17 uur) gevolgd worden. Deelnemers kunnen vragen stellen via de chatfunctie in het webinar. Een camera of microfoon is niet nodig.

Publicatiedatum: