Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Webinar Plantgezondheid: Hightech en innovatieve technieken voor snelle scouting en diagnostiek

Technische ontwikkelingen gaan zeer snel, ook op het gebied van plantgezondheid. Hoe ver zijn de hightech ontwikkelingen in de praktijk? Is stress te meten in de plant en kunnen wij realtime monitoren? Lukt het om motten te bestrijden met drones, kunnen robots heel specifiek pleksgewijs bespuiten met biologische of chemische middelen? Die onderwerpen komen aan bod tijdens het webinar Plantgezondheid op donderdagmiddag 3 december, georganiseerd in samenwerking met Wageningen University & Research.
 
Harrij Schmeitz, deskundige op het gebied van innovatie in Hortitech geeft aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk uit de hele wereld inzicht in de mogelijkheden, die wellicht ook voor glastuinbouwbedrijven toepasbaar zijn.
De ontwikkeling van 'digitaal waarnemen' zijn hierbij cruciaal. Kunnen we beeldcamera’s en drones inzetten voor detectie en monitoring van ziekten en plagen? Zijn er specifieke ‘brillen’ die wij kunnen opzetten voor betere en snellere scouting? Jos Ruizendaal van Wageningen University & Research neemt de deelnemers aan het webinar mee in de nieuwste mogelijkheden voor detectie en monitoring. Hij geeft letterlijk en figuurlijk een doorkijk van deze nieuwe technische mogelijkheden.

Teststraten voor glastuinbouw
In de gezondheidszorg gaan de ontwikkelingen van nieuwe toetsmethodieken razendsnel. Veel van deze kennis kan ook versneld worden ingezet in de glastuinbouw. Teststraten worden ingericht om veel en snel te bemonsteren op Covid-19. Wat zijn de mogelijkheden om een dergelijke teststraat voor ziekten en plagen op te zetten in de glastuinbouw? Moet dit in het laboratorium of kunnen telers ‘onsite’ direct in de kas zelf de gewassen toetsen op virussen als ToBRFV of verschillende schimmels als Fusarium? Is daar allerlei apparatuur voor nodig of kan dat in de toekomst met de mobiele telefoon? Deskundige Cor Schoen (Wageningen University & Research) schetst de mogelijkheden.

Kennistransfer Plantgezondheid (KOM)
Uiteraard kunnen deelnemers aan het webinar concrete vragen stellen aan de sprekers. Die worden in de presentatie verwerkt of tijdens het webinar gelijk beantwoord. Dit webinar is te volgen voor iedereen die geïnteresseerd is in de onderwerpen en valt ook onder de Kennistransfer Plantgezondheid binnen Kennis op Maat (KOM) van de Topsector T&U.

Meer informatie en aanmelden
Gespreksleider van dit webinar over plantgezondheid en innovatieve technieken is Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. Deze online bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 3 december van 15.30 tot 16.45 uur. Aanmelden kan tot donderdag 3 december 10.00 uur via het aanmeldformulier.

Op donderdag 17 december staat wederom een webinar over Plantgezondheid op het programma. Dan is het onderwerp ‘Aanpak virussen en bacteriën. Bekijk hier het overzicht met de resterende webinars van Energie, Plantgezondheid en Water.

Foto: PATS Drone Solutions

bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: