Minder aanvragen NOW 2.0: een tuinbouwoverzicht

Tholen - De derde ronde voor aanvraag van Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is deze week gestart. Van corona zijn 'we' namelijk nog (lang) niet af en dat is voelbaar in de hele economie.

Gisteren publiceerde het UWV een overzicht van bedrijven die een voorschot hebben ontvangen voor NOW 2.0. Ten opzichte van de 1.0-ronde valt op dat veel bedrijven in de tuinbouw niet hebben ingetekend voor ronde 2.0. Zij die wel intekenden, deden dat vaak voor lagere bedragen. Een positief teken, net als dat voor ronde 1.0 uiteindelijk voorschotten werden terugbetaald. Al blijven het moeilijke tijden en zullen bedrijven ook voor de NOW 3.0 aanvragen indienen, zo is de verwachting.

Bekijk hier een vergelijking van de tuinbouwaanvragers NOW 1.0 versus NOW 2.0. Het betreft hier uitsluitend een vergelijking van de aanvragers die wij in juli uitzochten. Nieuwe uitvragers vallen hierbuiten.

Omzetverlies
De voorschotten die het UVW nu heeft uitbetaald bedragen tachtig procent van de berekende tegemoetkoming. In de tweede NOW-ronde konden werkgevers een tegemoetkoming aanvragen in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september 2020. De tegemoet-koming bedraagt maximaal 90 procent, afhankelijk van het verwachte omzetverlies. 

Omdat NOW subsidie is, wil de Nederlandse overheid transparant 'zo transparant mogelijk zijn' over de verstrekte gelden. In de regeling NOW is daarom opgenomen dat werkgevers instemmen met de openbaarmaking van een aantal gegevens. Tegelijk wordt rekening gehouden met de bedrijfsbelangen en de mogelijke concurrentie-gevoeligheid van gegevens. De minister va Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het UWV daarom gevraagd de naam van de aanvrager, inclusief de verleende voorschotten en vastgestelde subsidie openbaar te maken. 

Toeleveranciers blijven corona-effect merken
Een vergelijking met de gegevens van de NOW 1.0 leert voor de tuinbouw dat van de top10-aanvragers er flink wat bedrijven zijn die geen NOW 2.0 hebben aangevraagd. Andere bedrijven vroegen (veel) minder NOW aan, al zijn er ook bedrijven die meer hebben aangevraagd, waaronder Royal FloraHolland, dat als voorschot bijna 6,5 miljoen euro kreeg uitbetaald, terwijl dat bij de NOW 1.0 nog om net iets meer dan 4,5 miljoen ging.

Een (zeker niet alomvattend) overzicht hieronder, om een beeld te geven van hoe de sector de financiële situatie deze zomer heeft ingeschat. Belangrijk om te weten: ook in de 2.0-ronde kan achteraf blijken dat teveel is aangevraagd. Dit dient te worden teruggevraagd. Wel is het de verwachting dat bedrijven, anders dan in de 1.0-ronde, een betere inschatting hebben weten te maken van de situatie.

De bedragen in de tabel die betreffen de aanvraag voor NOW 1.0 (in groen eventueel aangevraagde NOW 2.0. Bedrijven in rood vroegen geen NOW 2.0 aan.

Het complete UWV-register is het te raadplegen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.