Tuinbouwkundig adviseur Xizhe Hu over de mogelijkheden

Pandemie opent deuren voor Chinese bloemensector

Door Covid-19 heeft de Chinese bloemensector een aantal veranderingen ondergaan die op de lange termijn positief kunnen uitpakken. Bloemen, die in het verleden vooral voor evenementen werden gebruikt, worden nu ook meer door consumenten in huis gehaald, waardoor de vraag naar producten van hogere kwaliteit lijkt toe te nemen. Deze ontwikkeling zal naar verwachting niet alleen een positief effect hebben op de totale bloemenvraag, maar kan ook mogelijkheden bieden voor verdere ontwikkeling van de bloemensector. Xizhe Hu, tuinbouwadviseur bij het consulaat-generaal van Nederland in Chongqing, dat een onderdeel van het netwerk van het Nederlandse ministerie van Landbouw in China is, geeft uitleg.


Bloemenveiling in Kunming (december 2019) 

Hoe het allemaal begon - impact op de bloemensector
De pandemie begint in China en eind januari 2019 worden daar serieuze maatregelen genomen. Vanaf 23 januari zijn veel bloemenwinkels gesloten en omdat allerlei evenementen en bijeenkomsten (waarvoor de meeste bloemen worden gebruikt) zijn afgelast, daalt de vraag naar bloemen. En zelfs als er vraag is, is het een grote uitdaging om ze te krijgen, omdat het transport binnen China wordt geblokkeerd. Men kan niet via de provincies in Yunnan naar Sjanghai, Peking enz, omdat verschillende dorpen en steden worden gesloten. Januari en februari zijn uitdagende maanden voor de bloemenhandel en vanaf 10 maart beginnen ze een voor een onder strenge voorwaarden weer open te gaan.

Voor de bloemenveiling ligt het 'sluitingsverhaal' een beetje anders. Xizhe Hu: "De Kunming Bloemenveiling was slechts vier dagen gesloten, van 6 tot 9 februari, omdat ze de sociale distantie goed onder controle konden houden. Op 10 februari heropende de veiling haar deuren, maar door de transportproblemen kon er maar weinig handel plaatsvinden. Ook de prijzen op de veiling daalden. Op sommige dagen leverden de bloemen van het C- en D-niveau slechts een paar cent per steel op, wat bijna niets is. De meeste van deze bloemen werden gekweekt door de kleinere lokale kwekers en de meeste van hen besloten daarom over te stappen op een ander gewas, zoals groenten, of ze besloten een ander type bedrijf te beginnen."

Ook internationaal gezien was de logistiek een uitdaging. Niet alleen werden vluchten geannuleerd, er was ook een gebrek aan zeecontainers. Bovendien schoten de prijzen omhoog. "Voor de zeevracht verdubbelden de prijzen en voor de luchtvracht verdrievoudigden ze zelfs, wat de marges bemoeilijkte. Gelukkig kregen de Nederlandse bedrijven in China niet veel annuleringen."


Bloemenveiling in Kunming (december 2019) 

Situatie begint te verbeteren
Medio maart 2020 begint de situatie te verbeteren. Xizhe Hu: "Tegen 10 maart gingen de bloemenwinkels langzaam en onder strenge voorwaarden open. De eigenaren en arbeiders moesten melden waar ze waren geweest en toen ze terugkwamen in de stad waar hun bloemenwinkel is gevestigd, moesten ze 2 weken in quarantaine gaan. Eind maart waren de winkels op de bloemenmarkt bijna allemaal weer open en begon het leven weer te normaliseren."


Bloemenveiling in Kunming (oktober 2020)

85% stijging van de afzet voor Chinese Valentijnsdag
"Op de Kunming Bloemenveiling is de afzet in augustus sterk gestegen," zegt Hu. "De veilingmeester vertelde ons dat tijdens de 7 dagen voor de Chinese Valentijnsdag (25 augustus dit jaar) de afzet ongeveer € 10 mln bedroeg, wat 85% hoger was dan het jaar ervoor." Wat zou daarvan de reden kunnen zijn? "We denken aan twee redenen. Ten eerste zou het een soort compensatie kunnen zijn. Tijdens Valentijnsdag op 14 februari was China in een lockdown, dus niemand dacht aan bloemen. Dus, voor de Chinese Valentijnsdag, wilden ze waarschijnlijk inhalen wat ze begin dit jaar hadden gemist. Ten tweede merkten we dat de aankopen voor huishoudelijk gebruik toenamen. Meer mensen moesten thuis blijven en wilden daarom hun huizen gezellig maken met planten en bloemen."

Toename van de vraag naar kwaliteit
Met de verkooptoename van bloemen voor huishoudelijk gebruik gaat een stijging van de vraag naar producten van betere kwaliteit samen, legt Hu uit. "In het verleden werden bloemen vooral gebruikt voor evenementen, dus het vaasleven van de bloem had geen prioriteit (ze hoefden maar voor één dag mooi te zijn), de prijs was het belangrijkst. Nu beginnen handelaren en telers het belang van de kwaliteit van bloemen in te zien, omdat mensen steeds vaker bloemen kopen voor in hun huis en merken dat bloemen van betere kwaliteit langer blijven staan. Daarom stellen ze nu kwaliteit boven prijs. Op dit moment zijn de prijzen op de veiling min of meer terug op het niveau van vroeger, gemiddeld ongeveer €0,12 per steel."


Bloemenveiling in Kunming (oktober 2020)

IPR-bewustzijn
Nu de markt vraagt om producten van hogere kwaliteit, worden telers zich steeds meer bewust van het belang van Internationale Eigendomsrechten (IPR). Xizhe Hu: "Het IPR-probleem schaadt niet alleen de internationale veredelaars, het is schadelijk voor de hele sector, omdat er niet zoveel nieuwe rassen op de Chinese markt komen als in andere landen. Door de slechte ervaringen die veredelaars hebben opgedaan met illegale vermeerdering, introduceren de meeste van hen nu nieuwe rassen met een strategie. Als de markt echter vraagt om producten van betere kwaliteit, wordt verwacht dat er meer vraag zal zijn naar planten van professionele veredelaars. Samen met verschillende partijen proberen we oplossingen te vinden en meer duidelijke praktijken en richtlijnen voor alle partijen aan te bieden."


Verpakken van bloemen op de Kunming Bloemenveiling

Positieve ontwikkelingen
Covid-19 heeft van 2020 zeker een uitdagend jaar gemaakt, maar ook een bijzonder jaar dat goede hoop voor de toekomst creëert. "De consumptie van huishoudens is gestegen, wat resulteert in een hogere vraag naar kwaliteit, wat op zijn beurt het bewustzijn en het belang van intellectuele-eigendomsrechten doet toenemen. Als onderdeel van het LNV agrarisch netwerk in China houd ik nauw contact met Nederlandse bedrijven die hier actief zijn."

"Door de COVID-19-pandemie is de manier van werken sterk veranderd. Op dit moment organiseren we meer webinars. Zo organiseerde het consulaat-generaal in Chongqing eind oktober samen met Nederlandse en Chinese collega's een webinar over de koelketen voor bloemen om de aanbodketen van de bloemensector te verbeteren. Tijdens dit webinar deelden Nederlandse experts hun ervaringen en kennis met betrekking tot hun expertise op het gebied van de distributie van verse snijbloemen."

Voor meer informatie:
Consulate General of the Kingdom of the Netherlands in Chongqing
Xizhe Hu
Xizhe.Hu@minbuza.nl 
www.netherlandsandyou.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.