Toch geen aquaponics in Costa Rica voor Noorse boomkweker

In de skiplaats Trysil in Oost-Noorwegen begon Olav uit Oslo 6 jaar geleden bij Skogplanter Innlandet, waar hij nu verantwoordelijk is voor zowel de teelt als de winkel. Dat hij bomen ging kweken in Trysil is toevallig zo gekomen: “Ik wilde eigenlijk naar Costa Rica verhuizen om daar met aquaponics groenten te gaan telen, maar dat plan durfde ik uiteindelijk toch niet uit te voeren. Toen stuitte ik op een kleine boerderij op zo’n 40 kilometer van Trysil en sindsdien woon ik hier", vertelt hij aan frifagbevegelse.no.

En is hij boomkweker bij Skogplanter Innlandet. “Er was geen vacature dus ik heb de baas meerdere keren aangesproken. Uiteindelijk gaf hij toe en mocht ik als test meedraaien op maandag en nu ben ik hier de productiemanager! Mijn eerste dag was wel zwaar, toen moesten meteen de trays met zaailingen in de kassen gezet worden. Daarna gaven we ze water en toen alles begon te groeien, was ik verkocht. Het is zo gaaf om iets te zien ontkiemen en groeien.”

Sparren
De tweejarige productie van sparren houdt in dat er jaarlijks zes miljoen zaden gezaaid worden, waaruit tussen de vier en een half en vijf miljoen zaailingen ontstaan. Olav: “We zaaien in de winter en de zaailingen blijven het eerste jaar in de kas. Daarna zijn ze klaar voor ruigere omstandigheden. De zaailingen die het volgende voorjaar verkocht worden, worden opgeslagen in koelcellen, de rest overwintert buiten.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven