De belofte van een slimme kas: duurzaam en hogere opbrengst

Een slimme kas die zelf berekent wanneer groenten water en wat meer warmte nodig hebben. Daaraan werkt hoogleraar Tamás Keviczky van de faculteit 3mE van de TU Delft. Deze aanpak bespaart kosten en is goed voor het milieu.

Volle, vuurrode tomaten die er in een kas zo lekker uitzien dat je ze het liefst direct van de plant wil halen en op wil eten. Dat is de droom van telers. Wat extra hulp van techniek kunnen ze daarbij goed gebruiken. Want wat nu als een geheel automatisch systeem aangeeft wanneer je de tomaten in de kas het beste water kunt geven? Zodat ze zo goed mogelijk groeien en het waterverbruik minimaal is. En dat dit systeem ook nog rekening houdt met de temperatuur, weersvoorspelling, kunstlicht en hoeveel voedingsstoffen nodig zijn.

Een dergelijk systeem, dat volledig zelf nagaat hoe de plantjes het beste kunnen kweken, bouwde Tamas Keviczky samen met zijn team bij de TU Delft. Keviczky is hoogleraar Networked Cyber-Physical Systems. Hij vertelt erover op de website van TU Delft. “Uiteindelijk willen we een nieuwe aanpak ontwikkelen die het milieu zo min mogelijk belast en kosten bespaart, omdat we precies kunnen uitrekenen wat de plantjes op ieder moment tijdens hun groei nodig hebben”, zegt hij. 

Lees hier het hele verhaal. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven