Positief effect op gewasbescherming bij teelt chrysanten onder tripsgaas

In 2019 is ChrysantNL in samenwerking met Van Iperen en Glastuinbouw Nederland een onderzoek gestart. Tijdens dit tweejarige onderzoek is tripsgaas geïnstalleerd in de luchtramen van een proefkas. In de proefkas zijn wekelijks natuurlijke vijanden uitgezet. Montdorensis en Orius tegen trips, Phytoseiulus tegen spint, Aphidius colemani en Aphidoletes tegen luis en Diglyphus of Dacnusa tegen mineervlieg. Deze natuurlijke vijanden en plaaginsecten zijn gemonitord met vangplaten en in het gewas.
Uit dit onderzoek is tot nu toe gebleken dat trips en spint goed onder controle kunnen worden gehouden met roofmijten. Maar een volledig biologische chrysantenteelt is niet mogelijk. Chemische correcties blijven noodzakelijk wanneer plaaginsecten zoals wants, rups of luis de kas binnenkomen. Door de kasruimte goed te controleren op lekkages en voorzorgsmaatregelen te nemen bij het betreden en verlaten van de kas, kan invlieg tot een minimum worden beperkt. Orius is wel waargenomen op de vangplaten, maar in het gewas zijn geen nimfen teruggevonden. Mogelijk kan Orius een bijdrage leveren aan de trips bestrijding wanneer deze wordt bijgevoerd gedurende de teelt.

Klik hier voor een nadere update van het onderzoek op Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.