Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen duidelijke invloed gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen op populatieontwikkeling roofmijten

In opdracht van ChrysantNL en Glastuinbouw Nederland heeft Proeftuin Zwaagdijk in 2019 een proef uitgevoerd met als doel het effect te bepalen van diverse gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen op de vestiging en populatieontwikkeling van de roofmijt Transeius montdorensis en Neoseiulus cucummeris in chrysant.
 
In een kasafdeling van de het World Horti Centre zijn chrysanten geteeld op teelttafels in kisten met een standaard potgrondmengsel. Op één week na plantdatum zijn 400/m2 roofmijten (Transeius montdorensis) geïntroduceerd. Deze introductie is met een wekelijks interval vijf keer herhaald. In het product met roofmijten zit tevens een beperkte hoeveelheid voedermijten. Vanaf de tweede introductie zijn er extra voedermijten (5.000/m2 ; Thyreophagus entomophagous) geïntroduceerd. Vijf dagen na de eerste introductie is de eerste toepassing uitgevoerd. Er zijn diverse gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen toegediend door middel van een gewasbespuiting.

Geen significante effecten
Ondanks een ruime selectie van gewasbeschermingsmiddelen en remstoffen zijn er tijdens de proef geen significante effecten significante effect gevonden op de ontwikkeling van Transeius montdorensis, Neoseiulus cucummeris, en de voedermijt Thyreophagus entomophagous. Geen van de middelen veroorzaakte gewasschade of verschilden in gewasstand vergeleken met onbehandeld. Daarnaast waren geen significante verschillen in zichtbaar spuitresidu tussen de objecten.

Meer informatie & het rapport vindt u hier op Kas als Energiebron

Publicatiedatum: