Tijdelijk chrysantenkraam kan als er geen gemeentelijk verbod is

Ja, chrysantenverkoop aan het kerkhof kan (meestal) nog. Dat deelt de AVBS. Siertelers kunnen in beginsel nog hun chrysanten verkopen via een tijdelijk bloemenkraam aan kerkhoven volgens de belangenbehartiger. Dat leverde navraag door Boerenbond en AVBS op. Uitzondering hierop is wanneer een burgemeestersbesluit dit uitdrukkelijk verbiedt.

In de periode in aanloop naar 1 november bezoeken veel mensen hun dierbare overledenen op het kerkhof. Traditioneel hoort daar in België ook een chrysant of ander bloemstuk bij. Een aantal siertelers vermarkten chrysanten door rechtstreekse verkoop aan het kerkhof. Ook een deel van de groentetelers kweekt chrysanten in aanloop naar Allerheiligen.

Navraag leert dat dit soort verkoop valt onder ambulante handel. De Vlaamse regering heeft geen beperking opgelegd ten aanzien van ambulante handel. De verkoop van chrysanten/bloemen op het kerkhof kan dus in beginsel doorgaan.

Dit sluit niet uit dat steden of gemeenten via burgemeestersbesluiten dit toch kunnen verbieden. Navraag bij de lokale stad of gemeente kan hier duidelijkheid brengen.

Uiteraard is het wel verplicht om rekening te houden met de algemene regels rond coronaveiligheid zoals social distancing, mondmaskers en handhygiëne.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven