Veilige bewaartemperatuur van voedingsmiddelen met dataloggers

Het garanderen van veilige temperaturen bij de gekoelde bewaring van verse producten is een topprioriteit voor vervoerders. Om te kunnen voldoen aan de voedselveiligheidswetgeving, dienen bedrijven een kwaliteitsmanagementsysteem te hebben voor het meten, controleren en registreren van temperaturen gedurende alle stadia van de leveringsketen. Om er zeker van te zijn dat de voedingsproducten de consument in optimale staat bereiken, is het gebruik van een datalogger om temperatuurschommelingen te detecteren dan ook cruciaal. Dataloggers rapporteren de temperatuurmeetgegevens op vaste tijden zodat de veiligheid van de koel- of vriesomstandigheden gedurende de hele toeleveringsketen kunnen worden gemonitord. 

Voor de meest optimale resultaten zouden voedseltransporteurs de aanschaf van een geautomatiseerde network connected datalogger, zoals de T&D TR-7 of RTR-500 kunnen overwegen. Deze maken vrijwel alle menselijke handelingen voor het monitoren van de temperatuur overbodig dankzij realtime gegevensverzameling en tracering.  

 

 

Automatische dataloggers zoals die van T&D passen zich aan aan het werkschema van de gebruiker en minimaliseren tegelijk voedselveiligheidsrisico's. Gebruikers kunnen via een Bluetooth- of LAN-verbinding een vastgesteld temperatuurbereik instellen waardoor zij het temperatuurverloop realtime kunnen monitoren. Wanneer de temperatuur buiten het bereikt komt, dan ontvangen gebruikers hier onmiddellijk een notificatie van zodat ze tijdig in kunnen grijpen.

Afhankelijk van de netwerkinfrastructuur kunnen de T&D-loggers verbinding maken met de cloud via een draad LAN-verbinding of Wifi. Dit kan erg handig zijn voor grote inloopkoelcellen. Bij het transport van voedingsmiddelen kan een mobiel netwerk worden gebruikt voor de dataloggers waarmee de binnentemperatuur van de vrachtwagen continu kan worden gemonitord. 

Het meten van de temperatuur op verschillende locaties is mogelijk dankzij de draadloze T&D-dataloggers die verbinding kunnen maken door een 900 MHz signaal in plaats van het gebruikelijke 2,4 GHz Wifi-signaal. Deze kunnen op diverse locaties worden geplaatst waarna zij de data doorgeven aan de basisstation of datacollector. Wanneer het basisstation of de datacollector zich te ver van de inloopkoelkast bevindt of de wanden van de koelcel het signaal afzwakken, kan er een signaalversterker aangebracht worden aan de buitenzijde van de koelcel. Deze versterker geeft het signaal door aan de datacollector of het basisstation, waarmee verstoring van het signaal vanwege de metalen wanden wordt voorkomen. 

 

 

Food Safety and Modernization wet
Bedrijven die zich bezighouden met het bewaren van voedingsmiddelen moeten zich bewust zijn van de Food Safety and Modernization wet (FSMA). Hierin staat dat de federale overheid het recht heeft om iedere locatie waar voedsel wordt bewaard of verwerkt te allen tijde te inspecteren. Dit houdt in dat bedrijven rapportages moeten kunnen overleggen om aan te tonen dat er met veilige bewaartemperaturen worden gehanteerd.  

De T&D-dataloggers maken de naleving van de FSMA-eisen eenvoudiger omdat de noodzakelijke gegevens nauwkeurig worden vastgelegd. Daarnaast kunnen alle temperatuurgegevens worden opgeslagen in de gratis WebStorage clouddienst van T&D, zodat deze snel en makkelijk kunnen worden opgevraagd. Dit stelt gebruikers in staat om toezichthouders te laten zien dat zij er veilige praktijken op na houden. 

Hazard Analysis en Critical Control Points (HACCP)
FSMA eist ook dat bedrijven een plan ontwikkelen dat voldoet aan de voorschriften voor Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP, gevarenanalyse en kritische beheerspunten). Het bedrijf is verantwoordelijk voor problemen met de invoer van gegevens, verkeerde interpretaties en onjuiste informatie en het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot inbeslagname, een dwangbevel en terugroepacties, wat de reputatie van de hele toeleveringsketen kan schaden. 

Bedrijven moeten voor elk 'critical point' limieten vaststellen om aan de HACCP te kunnen voldoen en de T&D-dataloggers zijn hierbij cruciaal. Aangezien de T&D-dataloggers bij eventuele afwijkingen van het temperatuurbereik de gebruiker notificeren via e-mail, sms of pushbericht kunnen deze er zeker van zijn dat ze aan de HACCP-voorwaarden voor datatracering en -registratie voldoen. Gebruikers weten het exacte moment waarop de temperatuur buiten het veilige bereik treedt waardoor zijn in staat zijn om het risico op verliezen te beperken en direct in kunnen grijpen. 

 

Voorkomen van besmettingen
Met de TR-7- RTR-500-dataloggers zijn besmettingen eenvoudiger te voorkomen. Met de dataloggers kunnen diverse voedsel-veiligheidsrisico's worden verminderd dankzij temperatuurmeting, monitoring op afstand en notificaties. 

De T&D-dataloggers kunnen ook notificaties naar vier verschillende adressen sturen, waaronder e-mail, mobiele telefoonnummers of gmail-adressen. Hierdoor worden eventuele notificaties niet gemist en komt de kwaliteit van de producten in de koelcellen op geen enkel moment in gevaar. 

 

Voor meer informatie: 
Katlynn Blackburn
QA Supplies
Tel: +1 (800) 472-7205
Email: katlynn@QAsupplies.com 
www.qasupplies.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.