Afgelopen donderdag is in Amsterdam de Japanse bladvlo vrijgelaten om de strijd aan te gaan met de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort, die bij ons maar ook in andere Europese en Noord-Amerikaanse landen een grote plaag is, laat zich nauwelijks klein krijgen, maar wie weet zet Aphalara itadori zoden aan de dijk. Het in de publieke ruimte tegengaan van een invasieve soort middels de inzet van biologische bestrijders is naar eigen zeggen een primeur.
Voor beheersing van Aziatische duizendknopen in Noordwest-Europa heeft de internationale organisatie CABI in Engeland jarenlang onderzoek gedaan naar geschikte en veilige natuurlijke vijanden. Uit het onderzoek is gebleken dat de Japanse bladvlo (Aphalara itadori) een specifiek soort is die zich uitsluitend kan voortplanten op Aziatische duizendknopen. De Nederlandse autoriteiten gaven onlangs toestemming aan het consortium voor de vrijlating.
#uitde1000knoop
Op verzoek van diverse probleemhouders is geruime tijd terug een project gestart om in Nederland praktijkproeven uit te gaan voeren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de naam #uitde1000knoop. De projectpartners zijn de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen, Probos, Stowa, Universiteit Leiden, CABI en Koppert. Waarbij Koppert vanuit R&D persperspectief haar expertise beschikbaar heeft gesteld op het gebied van reproductie van insecten en ontheffingsaanvragen.
Entomoloog Suzanne Lommen, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden, gaat de Japanse bladvlo voor het eerst uitzetten. Dit wordt gedaan onder begeleiding van de partners en pers. 'Als alles goed komt, wordt dit de eerste klassieke onkruidbestrijding in Nederland en we hopen dat het mensen bewust maakt van de mogelijkheden voor de biologische bestrijding van onkruid in het algemeen’ aldus Suzanne.
Meer informatie over dit project leest u op www.bestrijdingduizendknoop.nl