BKD neemt nieuwe monsterkas in gebruik

Een onderdeel van de keuringen van BKD is het opplanten van monsters bloembollen in ‘eigen’ kas. In deze monsterkas kunnen de monsters van een partij onder ideale omstandigheden tot bloei komen en worden gekeurd. Voor de opplant van tulpen uit Noordoost Nederland heeft BKD een nieuwe kas in gebruik genomen in Creil.

Opplant
Een opplantkeuring is een kwaliteitskeuring en vormt onder andere de basis voor verdere keuring in het veld. Gespecialiseerde keurmeesters beoordelen de monsters op soortechtheid, virussen, mutanten, fytosanitaire aantastingen en andere afwijkingen. De opplantkeuring kan ook een eis zijn vanuit een land waarnaar geëxporteerd wordt.

Tulpen opplant
Vooral voor tulpen geldt een grootschalige opplantkeuring. Elk jaar worden er tussen november en maart op vier locaties in Nederland partijen tulpen door BKD opgeplant. De vier kassen staan in de grootste teeltregio’s, verspreid over het land, zodat telers hun monsters kunnen komen bekijken.

Monsterkas Creil
De kas waar de tulpen vanuit Noordoost Nederland de afgelopen jaren opgeplant werden, stond in Emmeloord. Deze kas kan echter niet meer door BKD gebruikt worden. BKD heeft een nieuwe kas gevonden aan het Creilerpad in Creil. De kas is centraal gelegen en goed bereikbaar voor telers uit de regio. Het is echter nog niet zeker of telers dit jaar de kas kunnen komen bezoeken in verband met corona. BKD verwacht dit jaar zo’n 500 monsters op te planten in de kas aan het Creilerpad. Ook op de website van BKD wordt de groei van de monsters bijgehouden door middel van foto’s.

bron: BKD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven