Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
December 2020 is alles bepalend voor overstap en hoogte van de korting

Pensioenen mogelijk gekort met 20% bij Bpf AVH als overstap naar PGB door gaat

Tholen – Vorig jaar kondigde Bpf AVH een overstap aan naar het grotere pensioenfonds PGB. Het gaat immers slecht met het bedrijfspensioenfonds om meerdere redenen. De overstap ging vorig jaar echter niet door omdat de pensioenen van Bpf AVH (een dekkingsgraad van 97,1%) teveel moesten gekort worden om ze gelijk te trekken aan de leden van PGB (dekkingsgraad van 107,1%).

Echter, door de coronacrisis is over de hele linie de dekkingsgraad gedaald. Daarbij is het verschil tussen Bpf AVH (88,7%) en PGB (94,6%) minder geworden en is men opnieuw gaan kijken of een overstap mogelijk is. Daarbij wordt december 2020 alles bepalend als gekeken wordt hoe de dekkingsgraad van beide pensioenfondsen ervoor staat zoals te lezen is in een brief aan hun leden van 23 september 2020. "Het is ook pas op dat moment dat we kunnen zeggen hoe hoog de korting gaat uitvallen," vertelt een woordvoerder van het pensioenfonds. De 20%, gespreid over 10 jaar, is slechts een tijdelijke vaststelling maar dit is onderhevig aan fluctuaties."

Overstap noodzakelijk
De overstap is volgens Bpf AVH noodzakelijk om drie redenen. Ten eerste heeft het pensioenfonds te maken met een lage rente op de markt, dat geldt overigens voor alle pensioenfondsen. Tien jaar geleden kon een bedrijf nog bij wijze van spreken 300 euro wegzetten waarbij men wist dat dit bedrag binnen 30 jaar was opgelopen tot 1.000 euro. Met de huidige rente moet een fonds echter 1.000 euro wegzetten om effectief straks 1.000 euro te kunnen uitkeren. Een tweede reden is dat het fonds aankijkt tegen een hogere levensverwachting waardoor er langer pensioenen moeten worden uitgekeerd en zijn ook de verplichtingen van het fonds gestegen. Een derde reden is dat er ook hogere kosten zijn bijgekomen door strengere eisen vanuit wet- en regelgeving. Er komt meer op het bordje van de pensioenfondsen terecht en kleinere pensioenfondsen als Bpf AVH hebben daar meer hinder van dan de grotere fondsen. 

"De overstap naar het robuustere en financieel sterkere PGB is dan ook een keuze in het belang van al onze deelnemers," aldus de woordvoerder. "De actieve deelnemers, gewezen deelnemers en gepensioneerden. Waarom wij wel als fonds die overstap moeten maken en andere niet? We hebben altijd defensief belegd met de pensioenen van onze deelnemers en dat heeft ten tijde van de kredietcrisis in 2008 goed uitgepakt voor ons. Maar de lage rente op dit moment werkt ons tegen. Zelfs met een positief beleggingsjaar in 2019 kunnen wij de kosten van die lage rente niet compenseren." 

Bron: Jaarverslag Bpf AVH 2019, bedragen exc. btw

Pensioen gekort, beloningen bestuur omhoog
Dat alles betekent echter wel dat, mocht de overstap naar PGB gemaakt worden, de pensioenen van de aangesloten leden worden gekort vanaf 2021 en dat zal gespreid plaatsvinden. Overigens zijn in 2019 de beloningen voor het bestuur in bepaalde functies omhoog gegaan. "Zowel van Bestuur, als Raad van Toezicht, als Verantwoordingsorgaan is extra inzet gevraagd in 2019 wegens de voorbereiding van de CWO (Collectief waardeoverdracht). Daarom zijn de vergoedingen hoger vastgesteld dan in 2018." Aldus het jaarverslag 2019. "Jarenlang zijn de beloningen voor het bestuur gelijk gebleven," aldus de woordvoerder. "In 2019 besloten we deze beloningen te indexeren en dat is doorgezet in het jaar 2020. De bestuursleden moeten nu meer tijd besteden aan het werk dan ooit is voorzien door de transitie en dus zijn deze vergoedingen hoger uitgevallen dan in 2018."

De woordvoerder geeft daarbij aan dat de leden in de werkgroep transitie nog een vaste vergoeding krijgen omdat de werkzaamheden in die groep plaatsvinden buiten het reguliere bestuurswerk. "Het gaat hier om 10 tot 20 uur extra werk per week voor deze transitiegroep." Overigens stegen bij de meeste pensioenfondsen de beloningen voor het bestuur het afgelopen jaar. Daarbij zijn de uitgekeerde bedragen bij Bpf AVH van iets meer dan een half miljoen peanuts in vergelijking met de grotere pensioenfondsen. 

Voor de leden van het pensioenfonds werd deze week ook een webinar georganiseerd om vragen te beantwoorden over de mogelijke korting op de pensioenen. Dit was een besloten webinar en alleen toegankelijk voor de leden van Bpf AVH.

Bron: Bpf AVH, Telegraaf, Business Insider, NOS, AD