reacties brancheorganisaties op faillissementsaanvraag CLG Geothermie BV:

"Méér dan zuur voor ondernemers en stap terug in energietransitie"

Directie en aandeelhouders van Californië Lipzig Gielen Geothermie hebben vorige week faillissement aangevraagd voor de geothermie bv in Grubbenvorst. Sjaak van der Tak en Jean Aerts namens Glastuinbouw Nederland, Léon Faassen namens De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Dutch Association Geothermal Operators (DAGO) reageren teleurgesteld en verontrust. 

Stap terug
Sjaak van der Tak: “Glastuinbouw Nederland betreurt deze opstelling van de overheid en dit is helaas weer een ontwikkeling die de energietransitie van de glastuinbouwsector – in Limburg in het bijzonder – een stap terug zet. Geothermie is innovatief, bovengronds zeer compact en een belangrijke basis voor de klimaatneutrale toekomst van de glastuinbouw.”

Léon Faassen, LLTB-voorzitter, deelt deze reactie en vult aan: “Méér dan zuur voor de betrokken ondernemers, die hun nek hebben uitgestoken en met deze zeer goed werkende en innovatieve geothermiebron 30 miljoen m3 aardgas per jaar bespaarden. Pijnlijk en teleurstellend dat het ministerie geen medewerking verleent aan herstart van de warmtewinning, ondanks alle inspanningen mede door LLTB en Glastuinbouw Nederland.”

Ook regiovoorzitter Jean Aerts betreurt de gang van zaken: “Californië was een van onze meest energie verduurzamende glastuinbouwgebieden, maar daar komt nu vooralsnog een abrupt einde aan. Geothermie bood de glastuinbouw in Noord Limburg perspectief voor duurzame warmte met prima koppelkansen voor de gebouwde omgeving.

Opvallend is  dat vlak over de grens in Duitsland over dezelfde ondergrond heel anders wordt geoordeeld en met goede risicomodellen geothermie wordt ontwikkeld. Wij zullen nu moeten gaan bekijken welke andere opties we hebben: biomassa, ondiepe geothermie, waterstof? Ook hier zitten voor- en nadelen aan.”

Klimaatneutraal
De glastuinbouwsector is bezig om met de overheid het Klimaatakkoord te vertalen naar een convenant energietransitie 2021-2030. Daarin staan doelen en ambities voor 2030 inclusief afspraken en bijbehorende randvoorwaarden. De afgelopen maanden zijn vooral de CO2 -voorziening en de ODE in beeld geweest als randvoorwaarden, die vooralsnog onvoldoende zijn ingevuld door de overheid. “Ik hoop niet dat de ontwikkeling van geothermie in dat rijtje terechtkomt. We hebben als glastuinbouw én BV Nederland echt álle opties nodig om uiteindelijk klimaatneutraal te worden”, aldus Sjaak van der Tak.

DAGO: opgedane kennis blijft hopelijk van waarde
Het is in de eerste plaats zeer spijtig voor de directie, aandeelhouders, financiers en aangesloten tuinbouwbedrijven, reageert de aardwarmteclub. "Het is ook spijtig in het licht van de energietransitie dat de winning van duurzame warmte op deze locatie geen doorgang kan vinden. Het tuinbouwgebied Californië was met geothermie goed op weg om duurzaam te worden. Aardwarmte is immers een belangrijke duurzame bron voor de verwarming van glastuinbouwbedrijven en op termijn ook woonwijken.

Omdat de ondergrond van dit aardwarmteproject verschilt van andere aardwarmteprojecten in Nederland, zijn er geen directe gevolgen voor de huidige aardwarmteprojecten in Nederland."

DAGO/SPG hoopt dat de kennis die opgedaan is door CLG van waarde zal blijven voor de ontwikkeling van geothermie in Nederland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven