Proefboring onderzoekt optie warmteopslag op NEXTgarden

Van 14 tot en met 21 oktober wordt op NEXTgarden een proefboring gedaan om de mogelijkheden van warmteopslag te onderzoeken. De boring gaat bijna 500 meter diep. TNO en IFTechnology begeleiden de boring, in opdracht van gemeente Lingewaard en met ondersteuning van provincie Gelderland. Aannemer De Ruiter voert de boring uit. Het kunnen opslaan van warmte speelt in de energie transitie een cruciale rol.

Als eerste energieneutraal
NEXTgarden heeft het doel om het eerste energie neutrale tuinbouwgebied van Nederland te worden. De afgelopen jaren zijn hierin stevige stappen gezet. Aan de ene kant gaat de sector energie besparen en aan de andere kant gaat ze gebruik maken van duurzame energiebronnen. De biovergistingsinstallatie van Groen Gas Gelderland, het drijvende zonnepark van Lingewaard Energie en het grote zonnepark van Kronos in en om NEXTgarden zijn hiervan belangrijke voorbeelden.

Tuinders werken ook aan de verduurzaming door energie te besparen. Zo schakelen ze over op ledverlichting en experimenteren met verschillende kleuren en instellingen. Ook werken tuinders aan de realisering van een snoeihoutcentrale, waarmee circa 20 miljoen m3 aardgas wordt vervangen. Zo vervult het glastuinbouwgebied al twee derde van de ambitie om het eerste energie neutrale tuinbouwgebied van Nederland te zijn in.

Slim warmtenetwerk als basis
Daarnaast komt de ambitie van NEXTgarden om door te groeien naar een regionale duurzame energie hub, zoals opgenomen in de Regionale Energie Strategie Arnhem-Nijmegen, steeds duidelijker in beeld. Momenteel werken men aan projecten op het gebied van zon- en aquathermie.

Daarnaast is er een initiatief voor het oprichten van windturbines. NEXTgarden werkt in samenwerking met Firan en tuinders, verenigd in Lingezegen Energy, aan de uitrol van een slim warmtenetwerk om de energiestromen met elkaar te verbinden. Daarbij maken ze ook de combinatie met de bebouwde omgeving. Hierbij kijken men bijvoorbeeld naar de mogelijkheden met de Wijk van de Toekomst de Zilverkamp in Huissen.

9 oktober bouwt de aannemer de boorstelling op. Vanaf 14 oktober vindt het boren plaats door het draaien van een grote schroef. De eerste dagen boort de aannemer alleen overdag, daarna 24 uur per dag. De proefboring eindigt 21 oktober.

Bron: NEXTgarden


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.