Drie keer zoveel bloemen per tak met hybride belichting bij Lugt Lisianthus

Lugt Lisianthus maakt gebruik van hybride belichting en met resultaat. De teler ziet dat het gewas stevigere stelen heeft en drie keer zoveel bloemen per tak. Dat alles ook nog in een kortere teeltcyclus en met een verdubbelde houdbaarheid.

Lugt Lisianthus gebruikt een hybride lichtinstallatie, met LED groeilampen van Signify. De teler combineert SON-T met 25% LED, goed voor 364 µmol/m2/s op 5,8 hectare in Monster.

Mooiste
“Wij hebben gekozen voor Signify vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid die wordt geleverd. Daarnaast vinden wij dat de de Philips GreenPower LED de mooiste armatuur is. Hij is compact en biedt bovendien een lange levensduur,” zegt Marcel van der Lugt van Lugt Lisianthus.

Lugt Lisianthus is een familiebedrijf dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert. Begonnen met groenten en later freesia’s, teelt het bedrijf sinds 1992 lisianthus. In de afgelopen jaren heeft Lugt Lisianthus zich ingezet om het imago en de kwaliteit van de lisianthus te verbeteren en dat is gelukt. “Waar we voorheen 5 bloemen per tak konden telen, zitten we nu op 15 bloemen per tak. Ook hebben we de teelt kunnen inkorten tot 8 weken en hebben we de houdbaarheid bijna verdubbeld naar 14 dagen,” zegt Van der Lugt.

HNT
Lugt Lisianthus is de eerste Lisianthus kweker die teelt volgens Het Nieuwe Telen. In de winter wordt de lucht in de kas met buitenlucht ververst en op temperatuur gebracht, waarmee de luchtvochtigheid wordt verlaagd en wat ervoor zorgt dat het gewas actiever wordt gehouden. Hierdoor blijft het jaarrond hetzelfde klimaat in de kas.

Voor het telen van Lisianthus is veel energie nodig, maar met Het Nieuwe Telen probeert Lugt Lisianthus zo duurzaam mogelijk te zijn. Lugt Lisiantus koos voor de Philips GreenPower Leds, die minder stralingswarmte geven, 40% minder energie gebruiken en een terugverdientijd hebben van 5 jaar. 

Lugt Lisianthus heeft tijdens de zomer ook ervaren door te kunnen belichten met de Leds  Tot nu toe koos de teler ervoor om de eerste vier weken minder te belichten om te voorkomen dat de lisianthus te snel groeit en de kop van de plant te warm wordt. Met de nieuwe LED belichting, met weinig  (convectie-)warmte, is het nu mogelijk met alleen LED belichting te beginnen.

Op basis van de specifieke kassituatie van de klant bepalen de applicatie engineers van Signify de meest optimale belichtingsoplossing. Met een hybride lichtinstallatie is het mogelijk om jaarrond een hoge kwaliteit te telen met lagere energiekosten. 

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.