Export kassenbouw groeit structureel

Ondanks corona zit de uitvoer van kassenbouwproducten structureel in de lift. Dat analyseert ABN AMRO n.a.v. het nieuws over o.a. de bouw van 's werelds grootste indoor farm in Abu Dhabi door GrowGroup IFS uit Barendrecht. 

Net als dat bedrijf pikken ook andere Nederlandse bedrijven een graantje mee van de zucht naar voedselzekerheid in verschillende landen, ziet de bank. Nederlandse tuinbouwkassen zijn duurzaam en technologisch hoogstaand en worden overal ter wereld verkocht en neergezet. De afgelopen jaren is de uitvoer van tuinbouwkassen flink gestegen. Alleen al in 2019 nam de uitvoerwaarde met 22 procent toe.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ging er in 2019 voor circa 460 miljoen euro aan tuinbouwkassen de grens over. Een derde daarvan ging naar Azië met China als belangrijkste afnemer; het land nam voor 87 miljoen euro aan Nederlandse tuinbouwkassen af.

Maar de Nederlandse kassen komen ook dichterbij terecht, zoals voor 20 miljoen euro aan exportwaarde naar Duitsland en 10 miljoen euro naar België. In 2019 werd volgens het CBS voor slechts 128.000 euro aan tuinbouwkassen naar de Verenigde Arabische Emiraten uitgevoerd, maar dit getal zal vanaf volgend jaar dus sterk oplopen.

Na een zeer sterke eerste maand dit jaar heeft de coronacrisis voor een stevige dip gezorgd in de Nederlandse export. De jongste cijfers, die gaan tot en met april 2020, laten in het voorjaar zelfs een afname van de export zien.


Klik hier voor vergroting.

Daling van tijdelijke aard
Ondanks deze daling verwacht ABN AMRO dat deze neergang van tijdelijke aard is. Veel landen waren al aan het zoeken hoe ze op duurzame wijze hun voedselopbrengsten per hectare kunnen verhogen en door de coronacrisis is voor sommige landen duidelijk geworden dat de afhankelijkheid van andere landen voor de voedselvoorziening voor problemen en tekorten kan zorgen. De wens om de zelfvoorzieningsgraad omhoog te brengen is naar verwachting door de coronacrisis juist sterker geworden en daar zullen de Nederlandse kassenbouwers en alle toeleveranciers die materieel, technologie en kennis op dit vlak exporteren van profiteren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven