Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herstel sierteeltsector dankzij hoge prijzen, maar onzekerheid blijft

De zomerperiode is traditioneel een slappe periode voor de bloemenhandel, maar door de bijzondere omstandigheden in 2020 ten gevolge van corona, kwam er schaarste op de markt met hoge prijzen en een hogere omzet.

Voor snijbloemen is de omzet nog niet terug op het niveau van vorig jaar. Wel is er sprake van een inhaalslag in de zomermaanden. De bloemenveiling omzet ligt echter tot en met augustus nog 8% achter op die van vorig jaar. Tot en met mei was die achterstand nog 19%.


In juni en juli is in de snijbloemen flink meer omzet gedraaid

Ook voor potplanten zette het herstel van de markt door. Vanaf mei ontstond, mede door de aangetrokken vraag, een aanbodtekort. In juni lag de verkoop van de meeste producten hoger, waardoor in combinatie met nog steeds hoge prijzen, de omzet voor deze maand 51% hoger uitkwam dan in 2019. In juli werd een plus in de omzet van potplanten van 26% genoteerd. Deze lijn werd echter in zeer beperkte mate doorgetrokken in augustus. Hierdoor kon wat van de door corona opgelopen achterstand worden ingelopen. De achterstand in omzet bedroeg tot en met augustus 2%.

De veilingomzet van tuinplanten was in de afgelopen maanden fors hoger dan in dezelfde periode in 2019. In totaliteit is tot en met augustus een 11% hogere omzet gerealiseerd dan in 2019. Consumenten in West Europa brengen door corona meer tijd door in hun tuin en geven ook meer uit aan planten.

Het merendeel van de Nederlandse bloemen en planten wordt geƫxporteerd naar landen binnen Europa, waarbij Duitsland verreweg de belangrijkste bestemming is. In juni en juli schoot de export van bloemen in planten (tuin- en potplanten) flink in de plus ten opzichte van 2019, maar in augustus is de markt gestabiliseerd. In totaliteit loopt de afzet van snijbloemen tot en met augustus ruim 9% achter op de export in 2019, terwijl de achterstand van pot- en tuinplanten nog geen half procent bedraagt.

Meer informatie & cijfers vindt u hier op Agrimatie

Publicatiedatum: