Tom de Smedt, exportmanager RKW Hyplast over Grafeno:

"Per toeval ontdekten we dat de folie meer PAR-licht doorlaat”

Tholen - Optimaal lichtbeheer, uitstekende mechanische eigenschappen en zeer hoge zwavelbestendigheid, daar moest de nieuwe kassenfolie van RKW Hyplast aan voldoen. “Dat was nogal een opgave, maar het is ons gelukt. Onze nieuwe folie ‘Grafeno’ is een hoogwaardige en bestuivingsvriendelijke folie geworden”, vertelt Tom de Smedt, exportmanager bij RKW Hyplast.

Vanuit de markt kreeg hij verschillende vragen of er een nieuwe folie ontwikkeld kon worden. Om een goede folie te ontwikkelen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Tom legt uit: “Belangrijk bij kassenfolie is de lichttransmissie maar ook de levensduur. Uv-straling zorgt ervoor dat kunststof degradeert. Je probeert dat te voorkomen en de levensduur zo lang mogelijk te maken. Ook chemicaliën zoals zwavel en chloor hebben een negatieve invloeden op de levensduur van de folie.” 

“Bij RKW Hyplast zijn we altijd op zoek naar een lange levensduur. We willen onze folies resistent maken tegen Uv-straling en chemicaliën. In Spanje wordt veel gebruik gemaakt van zwavel. Vanuit hen kwam met name de vraag om een folie te ontwikkelen die zwavelresistent is.”

“Vanaf dag één goede bestuiving”
Sinds vorig jaar is de Grafeno folie commercieel op de markt en de folie werd meteen goed ontvangen. “Het bijzondere aan de folie is dat het geen of-of verhaal is, maar een én-én verhaal. Voor het eerst zien we dat een folie een goede UV-transmissie (belangrijk voor de bijen en hommels), een goed lichttransmissie in het PAR en een hoge zwavelresistentie heeft. Met als resultaat dat onder de folie al vanaf dag 1 een goede insectenbestuiving mogelijk is”, vertelt Tom.

Met de komst van Grafeno wordt het de teler een stuk gemakkelijker gemaakt. Tom: “Folie kost veel geld. Voorheen moest een teler kiezen wat hij belangrijk vond. Wil ik veel lichttransmissie of een hoge zwavelresistentie? Dat hoeft nu niet meer.”

Per toeval ontdekt 
“Ook ontdekten we per toeval een andere bijzondere eigenschap van de Grafeno folie. Wanneer de folie is geïnstalleerd, komt er meer licht door dan bij andere folies. De folie wordt helderder wanneer het buiten donker is, zo kan het meer direct licht doorlaten. Klanten keken na installatie naar de opbrengst en wat bleek? Ze hadden meer opbrengst. We werken nauw samen met de Universiteit van Wageningen en hebben verschillende dingen laten testen.  Want hoe kan dat? Uit de testen bleek dat de Grafeno folie in reële omstandigheden 3% minder licht reflecteert.

Internationaal product
De markt van Grafeno ligt nu vooral in Spanje. “Het gaat met name veel verkocht worden in landen waar veel gezwaveld wordt en waar je insectenbestuiving nodig hebt. We verwachten dat vanuit deze markt dan ook de meeste vraag zal komen. Maar de folie is voor iedereen beschikbaar en vanuit RKW Hyplast kunnen we een custom made oplossing aanbieden”, vertelt Tom.

“Het persoonlijke contact mis ik”
RKW Hyplast biedt veel custom made oplossingen aan. “Om een juiste oplossing aan te bieden, is klantcontact heel belangrijk. Dat gaat door de huidige coronacrisis helaas niet. Het persoonlijke contact mis ik maar we proberen het goed op te lossen. Via Skype en Zoom proberen we klanten te helpen, dat gaat gelukkig goed. Maar stiekem ben ik hard aan het duimen dat ik snel weer bij ze langs kan”, sluit Tom af.

Voor meer informatie:
RKW Hyplast NV
Tom De Smedt
Export Manager
+32 (0) 3 340 25 53
tom.desmedt@rkw-group.com 
www.rkw-group.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.