Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PPS ‘Blockchain: Automated Compliance' presenteert rapport Digitale transformatie in de sierteelt

Van een Supply Chain naar een Supply Community

Tholen - In een publiek-privaat samenwerkingsproject getiteld 'Blockchain: Automated Compliance', onderzoekt een divers gezelschap specialisten de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor de sierteelt. In een (tussentijds) rapport geeft men een ‘assessment’: hoe “smart” is die technologie of hoe kunnen we er slim gebruik van maken?

Vanaf de jaren ’70 hebben computers hun intrede gedaan in ongeveer alle facetten van onze economische en maatschappelijke activiteiten. Langs meer wegen zijn we elkaar met meer en complexere data gaan bestoken. Dat dit veel nieuwe mogelijkheden biedt, lijkt evident, maar een van de grote vragen is hoe die maximaal te benutten. De idee is dat we hiervoor één groot ‘smart ecosysteem’ zouden kunnen bouwen, waarin alle voor onze sector relevante data kan worden ondergebracht.

Dat is de kern van het betoog dat Wageningen, de coördinerende partij in het onderzoek, zojuist gepubliceerd heeft. Wanneer een boodschap over meerdere schijven lineair wordt doorgegeven, muteert deze tot iets anders. Wanneer de boodschap echter ‘geaccrediteerd en gevalideerd’ is door een overkoepeld systeem en deze dus op iedere schijf te controleren leren is op juistheid, komt dit een transparante uitwisseling van data ten goede. Men spreekt daarom wel van een transformatie van een keten naar een open poel, van een Supply Chain naar een Supply Community.

Van een lineaire datastroom -

- naar gedistribueerde datastromen

Dit ‘systeem’, dat nog wel even gemaakt moet worden – en wie dat dan zou kunnen doen wordt gemakshalve in het midden gelaten – biedt, eenmaal operationeel, veel voordelen. Centraal in het betoog staat het begrip registratiedruk. De onderzoekers voorspellen een soortgelijke ontwikkeling als met de EAB, de elektronische veilingbrief. Aanvankelijk werd dit als een last beschouwd, maar toen men eenmaal overweg kon met computers, bleek het uiterst efficiënt. Het zorgde voor standaardisering, faciliteerde een transparantere handel en communicatie en gaf een beter inzicht in logistiek en financiële transacties. Een soortgelijke ontwikkeling zou zich ook nu moeten kunnen voltrekken, voorspellen de onderzoekers. Wanneer dit smart ecosysteem eenmaal in de lucht is, zal van partijen aanvankelijk een inspanning gevraagd worden meer data te registreren. Door slimme software en automatische data-uitwisseling zal die registratiedruk echter afnemen en zullen nieuwe oplossingen en inzichten aan de horizon verschijnen.

Bij wijze van voorbeeld wordt de registratie van gewasbeschermingsmiddelen aangehaald. Eén gedistribueerd en gestandaardiseerd systeem zou veredelaars, telers, de handel, de retail en uiteindelijk zelfs de consument tijd en moeite kunnen besparen. Het systeem is immers betrouwbaar, voor wheelen en dealen is geen ruimte, de spelregels zijn voor iedereen inzichtelijk en niet te manipuleren. Zodoende kan iedereen zien wie welk middel op welk moment in welk gewas heeft toegepast, wat discussie en onenigheid zal voorkomen en wat tot slot zal kunnen leiden tot een (flinke) kostenbesparing op certificeren en audits.

Cruciaal is of men alle neuzen dezelfde kant op kan krijgen. Voor het welslagen van een blockchaintoepassing zijn, zo besluit men, een aantal aspecten van belang. Er moet onderling vertrouwen zijn; er moet een betrouwbare infrastructuur zijn, welke goed is beveiligd en ‘toekomstvast’ is; en de governance, het geheel van bestuur en toezicht en gedragsregels, moet goed geregeld zijn. In de realisatie van het smart ecosysteem hebben deze factoren naast het technische aspect dan ook de volle aandacht van de onderzoekers.

Klik hier voor het rapport

foto index: dutchblockchaincoalition.org