Nieuwe miljoeneninvestering in CO2-afvang haven Gent

De bioraffinaderij Alco Bio Fuel (ABF), de industriële gasleverancier Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek investeren opnieuw miljoenen in CO2-reductie. Het gaat om 10 miljoen euro voor een tweede 'recovery unit' voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port (Gent). De afgevangen CO2 wordt o.a. geleverd aan de glastuinbouw. 

In de lente van 2022, zal deze tweede lijn operationeel zijn waardoor de jaarlijkse opvang van groene CO2 160 duizend ton zal bedragen. Dat is een stijging van maar liefst 60% in vergelijking tot de huidige capaciteit.

De CO2 komt vrij wanneer ABF biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Deze biomassa is organisch materiaal dat tijdens het groeiproces CO2 uit de lucht haalt. Behalve bio-ethanol en CO2 levert de biomassa ook nog eiwitten voor veevoeding en maisolie op.

160.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar
Inclusief de investering die 5 jaar geleden is gedaan, zal uiteindelijk een totaalbedrag van 25 miljoen euro zijn geïnvesteerd om 160.000 ton CO2 op te vangen, te verwerken en in te zetten voor de vervanging van CO2 van fossiele oorsprong. Deze installatie recupereert en zuivert het CO2-gas en zet het om in vloeistof.

Resultaat: een vermindering van de CO2-uitstoot met 160.000 ton per jaar. Dit is gelijk aan 117.000 auto’s in België van de weg halen. Niet alleen verkleint ABF op deze manier de CO2-voetafdruk van bio-ethanol, ook kan het bedrijf zijn productaanbod opvoeren.

Bron: North Sea Port


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven