samenwerking GrowGroup IFS (NL) & RainMakers Capital Investment (UAE)

GreenFactory Emirates: De grootste indoor farm ter wereld in Abu Dhabi

Een joint venture tussen GrowGroup IFS uit Barendrecht (Nederland) en RainMakers Capital Investment LLC uit Abu Dhabi (VAE) gaat de grootste indoor farm ter wereld bouwen in de woestijn van Abu Dhabi. De GreenFactory Emirates zal 10.000 ton verse producten per jaar produceren op een perceel van 17,5 hectare en een teeltoppervlak van 160.000 vierkante meter.

GreenFactory Emirates gaat een innovatieve indoor farm ontwikkelen met 's werelds meest geavanceerde indoor teeltsysteem uit Nederland. Het is een combinatie van verticale en platte teelt en lost de gebruikelijke teeltbeperkingen op die het gevolg zijn van extreme klimaten in regio's zoals de VAE. Bij de bouw zullen vooraanstaande Nederlandse agrotechnologische bedrijven betrokken worden, aangezien deze bedrijven voor de cruciale onderdelen van de fabriek de beste kwaliteit kunnen borgen, de kwaliteit uit Nederland. Het is nu mogelijk om het hele jaar door overal ter wereld kwalitatieve groenten 100% pesticidevrij te telen: "Quality of Holland - Local Grown." Het gehele proces van zaaien, telen, oogsten tot verwerken van "ready to eat" producten vindt plaats onder één dak.

De joint venture heeft ook plannen om andere indoor farms in andere delen van de wereld te bouwen, waar eveneens extreme klimaten een uitdaging vormen voor de gebruikelijke teelt.

John Breedveld (CEO GrowGroup) en Mohamed Jouan Salem Al Dhaheri (chairman rainMKRS)

Water, Co2 en afval
De GreenFactory bespaart 95% op het waterverbruik in tegenstelling tot de huidige standaard teeltmethoden en verkleint de Co2-uitstoot tot wel 40%. Door lokaal verse producten te telen, zal GreenFactory Emirates ook bijdragen aan het verminderen van het afval, in het bijzonder van de behoorlijke verspilling van producten tijdens het transport-/importproces, en het substantieel verminderen van logistiek verkeer.

Onderzoek en ontwikkeling GreenFactory Emirates zal een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling krijgen die zal helpen het productieassortiment uit te breiden buiten de 56 huidige soorten sla, bladgroenten, kruiden en boerenkool. Zij gaat ook haar productie optimaliseren door realtime gegevens te verzamelen, te analyseren en te verwerken in een kennisbank, die later ook kan worden gebruikt om de toekomstige wereldwijde uitbreiding van indoor farming te ondersteunen. Met partnerschappen met GAAS Wageningen en Delphy in Nederland, zal GreenFactory profiteren van live feedback van enkele van de beste studenten en academici op dit gebied.

Voedselzekerheid Voedselzekerheid staat hoog op de agenda van de VAE. Het land heeft als doel om in 2051 plaats 1 te bereiken in de Global Food Security Index. En de VAE is hard op weg: in 2019 stond de VAE op nummer 21, een grote sprong vanaf plek 31 in 2018. De lokale productie opvoeren en een stimulerende omgeving creëren voor innovatieve landbouw is de laatste jaren een topprioriteit geworden voor de overheid. De COVID-19 crisis heeft dit proces versneld. Het streven is om een kennis hub te worden voor voedselproductie in een klimaat van hitte, een hoge vochtigheidsgraad en een zilte bodem. Behalve de overheid richt ook de private sector zich steeds meer op lokale productie. Supermarkten en hotels hebben de ambitie om zoveel mogelijk lokale producten in hun assortiment aan te bieden. De GreenFactory Emirates geeft hier invulling aan.

Samenwerking
De samenwerking tussen GrowGroup en rainMKRS is geïnitieerd en het resultaat van een introductie door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Arabische Emiraten en de Monarch Group in Abu Dhabi, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het zoeken naar kansen en het onderhouden van relaties.

Expo 2020 Dubai
Het totale project van 150 miljoen euro (650 miljoen AED) is gepland in verschillende fasen over 3 jaar. Fase 1 zal operationeel zijn vóór Expo 2020 Dubai in oktober 2021, zodat GreenFactory Emirates de wereld haar innovaties kan laten zien. Een kick-off voor meer vergelijkbare projecten en innovaties wereldwijd.

GrowGroup IFS
GrowGroup IFS (Innovative Farming Solutions), opgericht door CEO John Breedveld in Barendrecht, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van indoor farming gebaseerd op de meest geavanceerde Nederlandse innovatieve teeltoplossingen, vooral in regio's waar de normale teelt beperkt wordt door extreem klimaat en/of beperkte ruimte.

RainMKRS Capital Investment LLC
Met kantoren in Abu Dhabi (VAE) en Montreal (Canada) is rainMKRS een ondernemerskatalysator die mede is opgericht door een groep ondernemers uit de Emiraten en Canada. Onder leiding van Mohamed Jouan Al-Dhaheri, Sultan Al-Nassour, Sebastien Leblond en Jonathan Mérineau Gosselin, brengt rainMKRS 's werelds meest impactvolle bedrijven en projecten samen in de voedsel- en landbouwsector en de economische, educatieve en investeringsstakeholders van de VAE. Het doel van rainMKRS is om de kloof tussen deze belanghebbenden te helpen overbruggen om zo de voortgang van kritische en strategische componenten te versnellen ter ondersteuning van de wens van de VAE om voedselzekerheid te bereiken.

Voor meer informatie:
GrowGroup IFS B.V.
Haydnsingel 3
2992EL Barendrecht
T:  +31 (0)85 -7500 265 (office)
E: john.breedveld@growgroupifs.com
www.growgroupifs.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven