Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerrit Luiten, Old Fruit Trees

Oude fruitbomen krijgen tweede leven als sierboom bij mensen in de tuin

Tholen - In het Zeeuwse Middelburg runt Gerrit Luiten sinds jaar en dag een eigen boomkwekerij. “Met Old Fruit Trees verhandelen we fruitbomen met karakter, in de leeftijd van 10 tot 50 jaar oud”, vertelt Gerrit. “We leveren aan de groothandel in boomkwekerijproducten en tuincentra en via hen komen ze uiteindelijk bij de consument terecht.”

Het is een wonderlijke handel en heel veel concurrentie verwacht je dan ook niet. “Kleinschalig gebeurt het wel, waarbij een handelaar direct verkoopt aan de particulier of hovenier. Hoewel de markt misschien niet heel groot is, groeit de vraag elk jaar.”

Groeiende vraag
12 jaar geleden begon Gerrit met het planten van oude fruitbomen. De handel in oude fruitbomen gaat echter veel breder: op tuincentra door heel Nederland en daarbuiten. “We hebben inmiddels vaste klanten in Engeland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk enz.”

Fruit is de laatste tien, vijftien jaar erg in, weet Gerrit. “Gezondheid, eigen fruit in de tuin, bewustwording van natuur en milieu – wat dat betreft heb ik de tijd mee. Natuurlijk gaat het dan primair om jonge fruitbomen, maar daar zitten nadelen aan. De consument moet geduld hebben. Met een oudere boom hoeft dat niet, die heeft al fruit én veel decoratieve waarde.”

Kluit is crux
Er hangt wel een prijskaartje aan, een boom kost gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Gerrit zorgt er in de meeste gevallen zelf voor dat de boom bij de verkopende partij netjes uit de grond komt. Vervolgens wil hij er zoveel mogelijk garant voor staan dat deze goed wortelt in de pot. “Dat is de crux, dat moet goed gaan. Als een boom geen goeie kluit heeft, loop je de kans een boom te verkopen die het bij de consument in de tuin begeeft. Dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. De techniek van het verplanten hebben wij gelukkig goed in de vingers.”

Speuren
Gerrit zoekt bij de fruitteler dan ook de beste bomen uit. In de eerste plaats zoekt hij naar biologische bomen, wat, zo weet hij, dikwijls oude soorten zijn die van zichzelf sterk zijn. Daarnaast moet de vorm en de vertakking goed zijn in verband met de decoratieve waarde. Is de fruitteler toe aan nieuwe bomen, dan kiest Gerrit er de beste exemplaren uit. En deze is al lang blij, want in tegenstelling tot de versnipperaar brengen een aantal nu nog serieus geld op.

Het is tot slot een handel waar je de juiste voelsprieten voor moet hebben. “Deze week hoorde ik van een partij in Driel bij Nijmegen. Ze willen de boel omzagen en toen ben ik gelijk gaan bellen. Zojuist heb ik een relatief grote partij opgekocht bij een grote fruitteler, welke een prachtig assortiment biobomen van de hand doet. Daar heb ik echt geluk mee. En verder vind je ze overal en echt niet alleen bij fruittelers. Soms zijn het pure toevalstreffers.”

Seizoen
Het rooien van bomen gebeurt in de regel van oktober tot februari/maart, waarin de bomen zogezegd in rust zijn. Bomen staan in de regel enkele maanden tot een jaar op het bedrijf om daar goed te wortelen. In de zomer worden er weinig vuile handen gemaakt, maar loopt de verkoop uiteraard wel door.

Voor meer informatie:
Old Fruit Trees
Gerrit Luiten
E: gerrit@oldfruittrees.com
https://oldfruittrees.com/