De Ruiter East Africa

"Toekomst bloemensector Oost-Afrika ondanks uitdagingen veelbelovend"

De Ruiter East Africa Ltd. (DREA) is De Ruiter’s voornaamste vestiging in Afrika. In samenwerking met Oserian, een van de grondleggers van de Oost-Afrikaanse bloemenproductie, opende de rozenveredelaar als een van de eersten er begin jaren negentig haar deuren.


Anigosantos (kangoeroepootjes)

In 2007 wordt het agentschap een 100% dochter van De Ruiter, waarna het haar eigen koers is gaan varen. Het assortiment van snijroos rassen nam snel toe in de drie segmenten van kleinbloemig, intermediates and T-hybrids. Om een goed alternatief te kunnen aanbieden in alle kleuren en segmenten, werd het portfolio tien jaar geleden uitgebreid van 15 variëteiten tot 50+. Als gerenommeerd veredelaar van supermarkt soorten, dwong DREA in toenemende mate respect af met haar steeds bredere assortiment van snij- en trosrozen, hydrangeas, hypericum en anigozanthus. Met een marktaandeel van ongeveer 20% is De Ruiter een van de marktleiders in Oost-Afrika. Bovendien heeft De Ruiter nog drie andere show/test locaties in Kenia en twee in Ethiopië.


Hortensia

COVID-19 impact
Covid-19 heeft een duidelijke impact gehad op de bloemenindustrie en dit heeft zijn weerslag op de aanplant van nieuwe rassen. DREA houdt deze ontwikkelingen nauw in de gaten bij de selectie van nieuwe rassen. Interessant daarbij is om te zien dat terwijl veel telers op zoek zijn naar oude bewezen rassen met minder risico, anderen juist kijken naar iets onderscheidend anders. De juiste inschatting van de potentie van nieuwe rassen kan een oplossing bieden voor de teler. Het veredelings- en selectieteam wordt gedreven door het telkens weer presenteren van bewezen winnaars als ook het presenteren van meer differentiatie met nieuwe rassen.

Tropical Amazone, Sweet Unique, Clarion, Almanza, Sonrisa en de Calypso lijn staan opnieuw in de belangstelling vanwege de toenemende vraag naar bloemen door de supermarkt ketens. Omdat De Ruiter traditioneel sterk is in rode rassen, ziet DREA uitstekende verkoopresultaten van stabiele en goed gepositioneerde rassen als Furiosa, Rhodos of Ever Red.

“De Ruiter is een veredelaar die zijn rassen beschermt, aangezien een te grote uitgifte van nieuwe rassen de prijzen onder druk zet", zo vertelt Gorden Miller van Rift Valley. "De Ruiter bedenkt constant nieuwe rassen en beschikt vooral over uitstekende rode rassen. De lengte, het formaat van de knop en vooral de kleur en vorm van de Ever Red zijn uniek. Met zijn dieprode fluwelen rozenblaadjes opent hij gracieus, hij heeft een goede houdbaarheid, en het is de mooiste roos die een verscheidenheid aan onuitgesproken boodschappen overbrengt van de gever aan de ontvanger."

De markt in Kenia
De Ruiter’s visie voor Oost-Afrika is door COVID-19 niet veranderd. De Keniaanse sierteeltsector heeft een moeilijke 2-3 jaar achter de rug, die begon met een lastige markt eind 2018. Het overaanbod uit zowel Ethiopië als Kenia van december 2018 tot april 2019 had een ernstige impact op het rendement van telers in de regio's. De weersomstandigheden waren ook atypisch met aanhoudende regen van oktober 2019 tot juli 2020. Deze uitdagingen en COVID-19 hebben telers gedwongen hun strategie serieus te herzien; vandaar dat veel telers zich nu meer richten op hogere opbrengsten en oudere rassen. De exploitatiekosten zijn gedaald. Er wordt meer efficiëntie gevraagd op de kwekerij en in de cold-chain. De relaties met betrouwbare klanten zijn in continue ontwikkeling. Tevens lijkt de industrie de ongekende onzekerheid van de afgelopen- periode maart-juni achter zich te hebben gelaten.

Ondanks deze uitdagingen ziet de toekomst er veelbelovend uit. De meeste kwekers zullen 2020 overleven, zo voorspelt De Ruiter. De veredelaar ziet goede kansen voor haar assortiment aan goed geteste supermarkt rassen naast de ontwikkeling van nieuwere retail- en groothandelsrassen. Sommige telers willen “anders zijn” door nieuwe rassen te selecteren. Samenvattend zullen retailtelers sterker worden en krijgen groothandelskwekers meer ruimte voor online verkoop, direct of via de Nederlandse veilingen. Over het algemeen heeft DREA het volste vertrouwen in de korte termijnontwikkelingen in de branche. DREA zal op 23 en 24 september Open Huis houden in haar Naivasha showhouse.

Voor meer informatie:
Royal De Ruiter
www.deruiter.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.